Milyen legyen egy tetőtéri fiú gyerekszoba?

Az emeleti, tetőtéri fiúszobák legtöbbször nem túl nagy alapterületűek, így az ágyon, íróasztalon, ruhásszekrényen kívül nem sok minden fér el benne. Ami még praktikus lehet, az egy komód vagy polc a játékoknak, könyveknek, és tároló kosarak, ládák, amik a térdfalak előtt, az alacsonyabb ferde mennyezetek alatt pont elférhetnek. Mit lehet a tető alatti térből kihozni?

Az ágy legtöbbször egy fal mellé vagy falsarokba van tolva egy gyerekszobában, így védett zugot biztosíthatunk a lurkónak, viszont ilyenkor óhatatlanul koszolódhat a fal az ágy ülőfelülete felett, ezért ezeket a területeket érdemes mosható festékkel vagy tapétával ellátni. 

Amennyiben még védettebb kuckót szeretnénk csemeténknek biztosítani, abban az esetben érdemes a ma igen divatos házikó ágyban gondolkodni a térdfal előtt. Ez lehet a négy szélén csak oszlopos, de akár körben három fallal rendelkező verzió is. Ha a belmagasság a ferde tető alatt az egyik oldalon normál magasságú, akkor arra az oldalra emeletes ágyat is betervezhetünk. Ráadásul beépített házikó ágy esetében nem csak a látvány izgalmas, hanem a fal extra védelmére sincs szükség. 

iroasztal-139378-01-XXL

Optimális esetben az ablak elé vagy a tetőablak alá vagy annak közvetlen közelébe helyezzük el az íróasztalt, így gyermekünk délután természetes fényben tud házi feladatának elkészítésével vagy hobbijával foglalkozni. Amíg a gyerkőc kicsi, addig ide érdemes tenni a kisasztalt a kisszékekkel. Ezt válthatja majd fel később, iskolás korban az íróasztal a székkel. 

A szekrényeket, polcokat értelemszerűen ideálisan a függőleges falak elé tudjuk tenni, de az sem baj, ha egyik szekrény sem igazán magas, hiszen a gyerekek nem nagyon használják a másfél méter magasság felett található tárgyaikat. Oda, illetve a ferde falsíkokra inkább dekorációkat szeretnek helyezni, amit szívesen cserélgetnek saját ízlésük, hangulatuk szerint. Ha dekortapaszt veszünk nekik erre a célra, akkor a festés sérülése nélkül csereberélhetik posztereiket, képeiket, felirataikat a falon. 

A burkolatok és falak tekintetében a padlóra fa ajánlott, lehetőleg természetes alapanyagú, tehát nem laminált vagy vinyl burkolat. A függőleges falakra kerülhet egy sötétebb szín, vagy érdekes festés, tapéta. Trendinek számít most a hegyeket imitáló festés háromszögformákból, illetve a felhők, esőcseppek, pöttyök, csíkok, kereszt, csillag minták, plüss-, papír és fatrófeák alkalmazása. A többi falat, főként a ferdéket érdemes fehérre festeni, illetve még a szintén függőleges térdfalat szoktuk mintázni, ha nem takarjuk el semmilyen bútorral. További izgalmas megoldás lehet, ha a fal éleket fekete vagy színes kontúrvonalakkal erősítjük meg.  

jatszos-fiuszoba-132918-02-XXL

A látszó gerendákat semmi esetre se takarjuk el! Ezekre tekerhetünk égő sort, akaszthatunk rá lampiont, zászlósort, lámpát, nyújtót, kötéllétrát, kötélhágcsót, gyűrűt, hintát, hullahopp karikát, függő fotelt, bokszzsákot. Ha van elég helyünk, tehetünk be a szobába bordásfalat, mászófogásokat, babzsákfotelt. Ezeket a tárgyakat, eszközöket kedvünkre cserélgethetjük, ahogy a gyermekünk nő.

otletek-fiu-szobara-532184-01-_STR5147-kopia 

Ahhoz, hogy fiúgyermekünk ne unja meg szobáját, érdemes a bútorokat semleges stílusban, színben betervezni, és csak a dekorációt, fénytesteket, textileket az aktuális érdeklődési köréhez igazítani. Egy biztos, hogy most divatos a skandináv stílus, a mosható krétafestékkel és a mágnesfestékkel festett fal, a természetes alapanyagok, a fehér, fekete, és a szürke összes árnyalata, valamint sok szín használata esetén a visszafogottabb, törtebb színárnyalatok, egy szín használatakor pedig egy izgalmas sárga árnyalat, az Illuminating, melyet a Pantone Intézet választott ki 2021-re az Ultimate Grey szürke árnyalata mellé. 

 

Neked melyik ötlet a kedvenced?

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2021. július 23-án tettük közzé.