Mire ügyeljünk idén a fűtés szezonban?

Manapság szinte egy emberként aggódunk a minket körülvevő bizonytalanság miatt. Sokakat érint a rezsi költségek növekedése, és mindannyiunkat terhel az elszálló infláció. Éppen ezért ezen a télen valószínűleg mindenki szeretne egy kicsit jobban odafigyelni, hol faraghat a kiadásain. Mai cikkünkben a hatékony fűtéssel kapcsolatban adunk néhány tanácsot.

Talán az első és legfontosabb megszívlelendő kérdés, hogy milyen hőmérsékleten érzed jól magad otthon napközben és éjszaka. Persze nem csak te vagy ezzel így, ma már számos kutatás bizonyítja, hogy a belső tér hőmérséklete - amit termikus környezetnek nevezünk - hatással van ránk. Hogy mi mindenben? Például kihat a koncentrációra, aktivitásunkra, figyelmünkre és a jó közérzetünkre is. Ezt ne úgy képzeld el, hogy kedvezőtlenebb körülmények között drasztikusan nő a tévesztések száma például tanulás vagy munkavégzés közben, viszont akár a feladatvégzés tempója, akár a hatékonyság csökkenhet. Akár munkahelyi, iskolai vagy otthoni környezetről legyen szó, a normál vagy ahhoz közeli ideális hőmérsékleten (22-26°C) kb. 10 százalékkal jobban teljesítünk (forrás: Daylight, Energy and Indoor Climate Basic Book (VELUX) - Wargocki és Wyon, 2006;Wargocki és mtsai., 2007). A WHO ajánlása szerint minimum 18°C-os hőmérsékletet kell biztosítani a beltérben. A teljesítményen túl ennek természetesen egészségügyi indítékai is vannak. Nem csak a légúti megbetegedésekről van szó. Tudtad, hogy a 20°C körüli beltéri hőmérsékleten töltött idő olyan testi folyamatokat stimulál, amelyek segíthetnek az elhízás megelőzésében? Az ideális alvási körülmény megteremtéséhez, ami a mélyalvás alappillére, 19-20°C-os hőmérsékletet javallott a hálószobában. Mindezek mellett ezekben az ajánlásokhoz a lakás, ház állapotának megóvása is közre játszik. 

Mit tehetsz? 

  • Triviálisnak tűnik, de érdemes alaposan megtisztítani a fűtőtestet, elvégezni a kazán éves karbantartását. A lerakódott por károsíthatja is a berendezést, de csökkentheti a fűtés hatékonyságát is. 
  • Pakolj el a radiátor elől! A maximális helykihasználás végett olykor a fűtőtest elé is bútor kerül. Fűtésszezonban érdemes mindent elpakolni, hogy ne állja el semmi a hő útját. 
  • A fűtőtest mögötti falfelületre érdemes olyan anyagot felerősíteni, ami visszaveri a falról a hőt. Ne a falat fűtsd, hanem a belső teret! 
  • A gázfűtést kiegészítheted elektromos berendezéssel is, például elektromos radiátorral, hősugárzóval vagy fűtésre alkalmas klímával. Az viszont meg se forduljon a fejedben, hogy a gáztűzhelyet, sütőt is csatasorba állítod, és ezekkel fűtesz. Szörnyen balesetveszélyesek! 
  • Elő a takarókkal, mamuszokkal, vastag zoknikkal, melegítőkkel! Lehet, hogy megszoktad, hogy télen is laza öltözetben vagy otthon, idén azonban jobb, ha beszerzel néhány sízoknit, vastag mamuszt, és ügyelsz rá, hogy meleg ruhákba bugyoláld magad. Minél kevesebb bőrfelületet hagysz szabadon, annál kevésbé fogsz fázni. 
  • Forró folyadékok időszaka ez! Szélesítsd a tea palettádat, jöhetnek a leves receptek! A forró folyadékok elárasztják a testedet melegséggel. 
  • Meleg vizes tömlő, forró zuhany: Nem csak a hideg végtagok irányából fázunk. Sokat segíthet egy forró fürdő/zuhany és/vagy ha a derekadhoz meleg vizes tömlőt raksz. 
  • Tarts szüneteket és mozogj! A mozdulatlan, monoton tevékenységet szakítsd meg időközönként és mozogj! Gimnasztikázhatsz is, vagy épp leszaladhatsz a szeméttel, felmoshatsz, vasalhatsz. Ezekkel a mozgásokkal azon túl, hogy kicsit beindítod a vérkeringést, mentálisan is jót teszel magadnak! A szünet kizökkent, felfrissülsz, így jobban megy majd az összpontosítás. 
  • Szüntesd meg a huzatot! Ellenőrizd a nyílászárók állapotát! Ha azt érzed, hogy az ablakoknál, ajtóknál „húz a hideg”, nézd át a szigetelést. Első körben lehet, hogy elegendő ezt megújítanod. Ha nagyobb a baj, idősek a nyílászáróid, elérkezett az idő, hogy lecseréld őket! Az idő előrehaladtával sajnos természetes, hogy nehezebben záródnak, elvetemednek, elöregszik a tömítés, így viszont szabad bejárást biztosítanak a hidegnek, a felfűtött meleg levegő pedig kiszökhet. 
  • Csökkentsd a hőmérsékleti asszimetriát redőnnyel, rolóval! Biztos tapasztaltad már, különösen idősebb ablakok esetén, hogy maga az üveg is ontja a hideget. Helyezz el plusz rétegeket: a redőny átveszi az ablaküvegtől a külső héj szerepét, így a hideg levegő közvetlenül csak a redőny külső felületét éri. Belülről pedig roló felhelyezésével fokozhatod a védelmet. 
  • Inkább többször, rövidebb ideig szellőztess! Friss levegőre télen is szükségünk van. Viszont érdemes ügyelni a szellőztetés időtartamára. Ha túl sokáig hagyjuk nyitva az ablakokat, nagyon lehűl bent a levegő, amihez magasabbra kell kapcsolnod a fűtést, hogy újra felmelegítsd. Törekedj az egyensúlyi állapot megtartására!
 

Kimaradt valami? Oszd meg velünk saját tippedet hozzászólásodban! 

 

Kapcsolódó írásaink: 

 


Ezt a bejegyzést 2022. november 22-én tettük közzé.