Tetőfedő kisszótár 2. rész

A nyári viharok időszakában elengedhetetlen, hogy a tetőnkön a vápa és a viharkapocs is a helyén legyenek. Soha nem hallottál ezekről? Olvass bele szótárunk második részébe, értsd meg a legfontosabb kifejezéseket, amelyek a tetőddel kapcsolatosak és tudd meg, mi zajlik a fejed felett!

Magastetős kifejezések

Rendszermester: Olyan tetőfedő szakember, aki a Bramac Kft. saját szervezésű, speciális képzésén részt vett, a Bramac Tervezési és alkalmazástechnikai útmutatóját kiválóan ismeri és szakmai tudását, valamint termékismeretét folyamatosan fejleszti.

Szellőzőszalag (madárháló, rovarháló): Ez is egy, az eresz vonalánál a beszellőzést segítő rendszerelem. Minden esetben szükség van rá, hogy az ellenlécek közötti szellőző rés funkciója megmaradjon, de madarak és rovarok ne tudjanak a cserépfedés alá jutni.

Tetőcserép

  • Kezdő kúpcserép: a tető élgerincének legalsó - legömbölyített végű - kúpcserepe, melynek alkalmazásával egyszerűbb és esztétikusabb a gerincképzés és egységesebb a tető fedésképe (mint sima kúpcseréppel).
  •  Félcserép: a teljes fedési szélesség változatos kialakításához, sík cserepek kötésben való elhelyezéséhez és a vágott cserepek szakszerű kialakításához szükséges. Félcserépre van szükség akkor is, ha olyan rendszerelemet használunk, melynek alapcserepe 1/2 méretű, vagy ha tetősík ablakhoz, falszegélyhez, kéményhez csatlakozik, és félcseréppel tudjuk elkerülni a keskeny vágott cserepek beépítését.
  • Kúpcserép: a tető gerincének (él, vagy taréjgerinc) formára alakított fedőeleme. Szakszerű beépítése alátételemet (kúpalátétet) igényel.
  • Nyeregtető: két azonos vagy különböző hajlású, összemetsződő tetősíkkal és két oromfallal vagy tűzfallal határolt, derékszögű négyszög (vagy attól kissé eltérő) alaprajzú tető.
  • Oromfal: a magastetővel lefedett épület (épületrész) homlokzati falának az a része, amely a tetőszerkezet végeit lezárja.
  •  Szegélycserép: az oromszegélyek egységes és szakszerű kivitelezéséhez gyártott elemek.
  • Szellőzőcserép: a tetőcserepek kiegészítője, az adott tetőcserép profiljához illeszkedő, a tetőszerkezet átszellőztetésére tervezett cserép. A héjazat alatti szellőzőlevegő kivezetését biztosítja a tető élgerincénél, taréjgerincénél.

Hogyan gondoskodjunk tetőnk jó átszellőzéséről? 

 



Tetőkibúvó: Olyan tetősíkba épített ablak, mely a tetőre való kijutást teszi lehetővé. Biztosítja a fény beáramlását a tetőtérbe, illetve szellőztető szerepe is lehet.

Vápa: Tetőhajlat, mely két tetősík találkozásánál keletkezik. Mivel az esővíz a vápában összefolyva vízgyűjtő területet képez, ide úgynevezett vápalemezt kell helyezni.


A tagolt tetők kritikus pontja: a vápa 



Viharkapocs: A tető viharállóságát biztosító rendszerelem. Alkalmazásával egyes cserepeket tudunk a lécezéshez rögzíteni szakszerűen, gyorsan, korrózióállóan és javíthatóan.

Bramac

 


Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 1-jén publikáltuk.