A rusztikus stílus

A stílus - mely nemcsak stílus, hanem egyfajta életérzés is - Amerikából indult a XIX. század végén. A rusztikus szó latin eredetű, jelentése: falusi, vidéki, de rusztikusként szoktuk emlegetni a díszítéstől mentes, egyszerű, puritán, régies, falusias, paraszti jellegű, természetes eredetű dolgokat is, ahogy felületeknél a durván megmunkált felületet is. Nézzük meg részletesen, mi jellemzi ezt az irányzatot!

 

Hívószavai 

A stílust a vidékies báj, az egyszerűség, a természetesség és a természetközeliség, a meleg hangulat, az időtállóság, a funkcionalitás, az értékmentés, a nem túlzsúfoltság, a bájos, szerethető rendezetlenség jellemzi. 

 

Színvilág 

A rusztikus stílus többnyire a természet színeit (terrakotta, okkersárga, fakó zöld, skarlátvörös, barna, bézs, törtfehér), a lágy, meleg, illetve a természetes földszíneket kedveli, de a fa barnája és a fehér falak határozzák meg elsősorban. Az élénkebb, élettel teli színeket csak kiegészítő formájában használjuk. A falakat festhetjük világos bézsre, krémszínűre, vagy a barna egyes árnyalataira is. 

 

Anyaghasználat 

Legfőbb jellemzője, a nevét is adó megmunkálatlan felületű fenyő vagy tölgyfa és a tégla, kő használata. A fagerendák, fával burkolt fafelületek, az egyenetlen kőburkolatok a padlón, a terméskő falak remek alapot szolgáltatnak a berendezésnek.  Ezen kívül megjelenhet ebben a stílusban a nád, a fém, az üveg, az agyag, a porcelán, a kovácsoltvas, a réz is, textilek tekintetében pedig a len, a pamut, a gyapjú, a juta, a gyékény, a sodrott kötél és a bőr használata jellemző. 

01

 

Felületek 

A rusztikus stílus az egyenetlen, megmunkálatlan vagy durván megmunkált felületeket, a természetes anyagokból készült markáns bútorokat kedveli. Az alapanyag természetes színének megmutatása a cél, mely anyagokat kezeletlenül, olajozással, viaszozással, maximum lakkozással illethetjük. A kopottas felületeket inkább a dekorációk segítségével vihetjük be a térbe. 

 

Padló 

A természetes padlóburkolat lehet rusztikus tégla, lehet kerámia-, kő- vagy greslap, lehet fenyő- vagy tölgy deszka. A padlóburkolatokat csinosíthatjuk gyékény-, gyapjú- vagy rongyszőnyeggel. 

 

Falak 

A lakásbelsők falai általában fehér színűek, de gyakori a színtiszta fa- és terméskő burkolat, illetve a vizes helyiségekben a mázas csempeburkolat is. A falakat festhetjük még világos bézsre, krémszínűre és törtfehérre is.  

 

Mennyezet 

A rusztikus otthonokban a mennyezet legtöbbször fagerendás, a gerendák közötti szakaszok pedig gyakorta boltívesek. 

 

Fókuszpont 

A kandalló vagy a fatüzelésű cserépkályha egyaránt remek fókuszpontja lehet a rusztikus stílusú otthonoknak. 

 

Bútorzat 

A bútorok zömében időtálló keményfából készülnek, néha kézzel festettek, tájegységekre jellemző népi motívumokkal díszítettek, de lehetnek vesszőből font, légiesebb megjelenésűek is. Egyaránt lehetnek zártak és nyitottak. Ez utóbbiakon az otthonosságot adó dekorációs tárgyak helyezkednek el. Az étkező központi darabja egy nagy tömörfa asztal faragott székekkel. A konyhában az alul tömör ajtós, a felső részen üveges tálalószekrények a jellemzőek, illetve a fűszertartó polcok. A hálóban az ágy általában egy hatalmas, tömörfából készült darab, amihez társíthatunk két rusztikus éjjeliszekrényt és rusztikus ruhásszekrényt. A fürdőben elhelyezhetünk egy fa mosdószekrényt, egy szabadon álló régi kádat, egy fából készült fali polcot és egy nagy, fakeretes, ódon tükröt. A stílus szereti még a fa sámlit, a padot, a lócát, melyekre szőrmét boríthatunk vagy kispárnákat tehetünk. A pipere holmik tárolására kisebb-nagyobb fonott kosarakat, fiókokat rendszeresíthetünk. A szappantartókat lecserélhetjük porcelánból vagy rézből készült tartókra. 

 

Dekoráció 

A dekoráció ebben a stílusban általában nem céltalan, többnyire van funkciója is. Ezek a dekorációs tárgyak lehetnek régiek, de akár újak is. Jellemzőek a fonott kosarak, a rézből vagy agyagból készült vázák és kancsók, a fa konyhai eszközök, a festett kerámia falitányér és kaspó, a régi pajtaajtó és régi ablak, a létra, a kanna, a gyertytartó, a termésekkel, élelmiszerekkel, fűszerekkel megtöltött üvegek. A stílus gyakran alkalmaz pihe-puha takarókat, szobanövényeket, régies utazóládákat, seprűket, fából készült képkereteket, fellógatott paprika- vagy hagymafüzért, kocsikereket, fa- vagy fémvödröt, agancsot, zsákot is. Szintén alkalmaz csendélet témájú festményeket, hordót, növényi ajtódíszt, koszorút és száraz vagy friss mezei virágcsokrokat. 

 

Textilek 

A függönyök és kárpitok természetes alapanyagokból készülnek. Ezek lehetnek finomabb pamutvásznak, de durvább juta-, gyapjú- vagy lenvásznak is. A rusztikus takarók, szőnyegek, zsákvásznak mellett a finom csipkék is megállják a helyüket ebben a stílusban, ugyanúgy, mint a népi szőttesek és a szép hímzett díszpárnák, ágyneműk, egyéb kézimunkák is. A textilek gyakran a falakra is felkerülnek falvédő vagy házi áldás formájában. Minták tekintetében az apró pöttyös és kockás anyagok, a nyomott vagy szövött virágminták és a foltvarrásos megoldások az elterjedtek. A stílus kedvenc virágmintái a rózsa, a napraforgó és a pipacs. 

 

Ajtók, ablakok 

Az ajtók, ablakok tömörfából készülnek, erősen kontrasztosak a falakkal. Gyakori a zsalugáter használata, illetve a tetőtérben a gerendák közé ékelt tetőtéri ablakok is, melyekből a beáramló fényt a fehér falak megsokszorozzák. 

 

Világítás 

A lámpák lehetnek vászon- vagy szalmaburásak, de lehetnek patinás zománcozott lámpák és olvasólámpák vagy petróleumlámpához hasonlatosak is. A stílus jellemzője a hangulatvilágítás, a gyertyák, mécsesek, és a szobánként 1, maximum 2 lámpa használata. 

 

A rusztikus stílus keverése más stílusokkal 

A stílus közel áll a vintage és country stílusokhoz, és remekül társítható az indusztriál, a keleti, a modern, a minimalista, a skandináv és a mediterrán stílussal is. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2022. május 31-én tettük közzé.