A természetes megvilágítás lehetőségei

Ugye Te is jobban érzed magad világos térben, ahol nincs szükség mesterséges megvilágításra? Különböző megoldásokkal élhetsz, ha otthonodat világossá vagy világosabbá szeretnéd alakítani. Tarts velünk és ismerd meg ezeket a lehetőségeket!

A természetes megvilágítás azt jelenti, hogy tudatosan irányítjuk és használjuk a természetes fényt az épületen belül. Ebbe beletartozik az ablakok elhelyezése, vagy egyéb átlátszó és fényvisszaverő felületek összessége, melyek beengedik vagy irányítják, és biztosítják a természetes fényt a belső terek megvilágítása céljából. Éppen ezért ezeket is számításba kell venni a tervezés szakaszában, hiszen legyen szó építkezésről vagy felújításról, átalakításról, mindegyiket jelentősen befolyásolják.  

Miből áll a természetes fény? 

Az épületen belül ez a megvilágítás a közvetlen napfény, a tetőablakokon és egyéb nyílászárókon bejutó szórt fény, valamint a földről, felületekről, így a környezetből visszaverődő fény keveréke.  

Tehát a nappali megvilágítás tervezésekor nem elhanyagolhatóak az alábbiak: 

  • az épület tájolása, 
  • a helyi adottságok,  
  • a homlokzat és a tető jellemzői, mérete,  
  • valamint az ablakok elhelyezése és nyitási iránya, méretük, üvegezésük és árnyékolásuk, sötétítésük,  
  • illetve a belső terek és felületek alakja, anyaga, színe.  

Ha jól tervezünk, és mindezek mentén alakítjuk a tereket és nyílászárókat, akkor megfelelően tudjuk hasznosítani a természetes fényt az otthonunk megvilágításához. 

 

Nézzük meg a nappali fény alapvető jellemzőit! 

 

A direkt napfény 

A követlen napfény erős intenzitású és folyamatosan mozgásban van. A fényerő napszakonként, évszakonként is változik, és az időjárás is hatással van rá, ezért a földrajzi elhelyezkedés is számít ahhoz, hogy hogyan tervezzünk.  Például azokban a régiókban, ahol tartósan magas a napsütéses órák száma, különösen fontos a megfelelő anyagválasztás, az árnyékolás módja és visszaverő felületek kihasználása. A közvetlen napfény 100 000 lux erősségű lehet a földön nyári időszakban (télen 10 000 lux)A megvilágítás a megvilágított felületre eső fényáram és a megvilágított felület nagyságának hányadosa, mértékegysége a lux. Tehát ezzel azt fejezzük ki, hogy adott felület mennyire van megvilágítva. 

 

A szórt fény 

A légkörön, a felhőkön és egyéb tárgyakon, pl. tetőablakon átszűrődő fény eredménye. Ennek a megvilágításnak is különböző szintjei, erősségei lehetnek. A borult égbolt világításának erőssége 10 000 lux lehet télen, és 30 000 lux nyári borús napon. Felhős területeken ez a leggyakoribb természetes fényforrás. Ennek a fénynek a főbb jellemzői, hogy sokkal lágyabb a direkt napfénynél és diffúz, azaz szétszóródik, egyenletesen eloszlik, nem hagy éles árnyékot. 

 

Visszatükröződő fény 

A direkt napfény és a szórt fény elegye visszaverődik a különböző felületekről, mint például a földről, a környezetben található növényzetről. Így a külső környezet is befolyásolja a visszavert fény mennyiségét. Érdemes tehát ezzel is tervezni, hogy hogyan hasznosíthatjuk a különböző felületeket a fény visszatükrözése szempontjából. A földről visszaverődő fény gyakran a fény 15% -át vagy annál nagyobb részét teszi ki. 

 

A jó megvilágítás nem csak az ott élők egészsége és komfortérzete miatt fontos. 

 

A belső terek megvilágításának különböző céljai vannak: 

  • vonzó, kellemes környezet biztosítása, 
  • jó látási viszonyok a különböző benti tevékenységekhez, 
  • elektromos energia megtakarítása, egészség. 

Ha minél inkább szeretnéd kihasználni a természetes fényt az otthonod megvilágításához, válassz tetőablakokat és fénycsatornákat, hiszen így beengeded a világosságot és elvezetheted a célhelyiségekbe.  


Ezt a bejegyzést 2020. szeptember 18-án publikáltuk.