Így használd ki praktikusan a lépcső alatti teret!

Vannak a háznak olyan zugai, elemei, amik szükségszerűek, mégis túl nagy luxus lenne csak úgy veszni hagyni körülöttük a teret. Így van ez a lépcsők alatti területtel is. Kreatív és ötletes felhasználási módokat gyűjtöttünk most össze a lépcső alatti terület helykihasználására, aminek csak a pénztárca, kreativitás és a lépcső elhelyezkedése szabhat határt. 

Könyvespolc vagy más polcos tároló 

A könyveket szeretjük látni és láttatni, egy helyen tárolni őket, mégis a nappaliban és hálószobában egy tömött könyvespolc vagy szekrény nyomasztó lehet azoknak, akik a minimalista lakberendezés hívei.  Egyfajta minikönyvtárt alakíthatsz ki a lépcső alatt. Más tárgyakat is közszemlére tehetsz, de mivel általában központi helyen van, jó, ha rendezett az összkép.  

könyvespolc lépcső alatt

Borospince 

Egyrészt ez a rész általában nem fűtött, másrészt sok a hely az italgyűjteménynek, harmadrészt pedig a tetőként felénk emelkedő lépcső egy pillanatra valóban pinceérzésbe csalhat. Persze, ha igazi kincseket helyeznénk el itt, akkor komoly odafigyelést igényel a terület páratartama és hőmérséklete is a nedűk szakszerű tárolása végett. Ezt mindenképp gondoljuk át és tervezzük meg! Ha vitrines megoldásban gondolkodsz, dekorelemnek is szuper. Képzelj még hozzá egy szolid, halvány ledvilágítást is!  

Minibár 

Az előző sémánál maradva beépített vagy látható minibárnak is felöltöztetheted a teret. Csak óvatosan lépcsőn meneteléssel, nehogy földrengés áldozataivá váljanak az üvegek és poharak!  

Kisállat lakosztály 

Fantasztikus macska- vagy kutyabirodalom alakítható ki a lépcső alatt! A háziállatok szeretik, ha van egy kuckós saját területük. Van ennél jobb ötleted hozzá?  

Beéptített tároló 

Nemcsak a falba, a teljes lépcső alatt, hanem a lépcsőfokok alatt is! Előbbi esetben használhatjuk gardróbként, kabátok, cipők vagy akár takarítóeszközök tárolására, míg a lépcsőfokok fedele alatt CD-ket, lemezeket, ágyneműket, cipőket, ritkán használt, alacsony tárgyakat bújtathatunk el. 

Olvasósarok, pihenő 

Pihenéshez, olvasáshoz, zenehallgatáshoz, igazából bármihez, amikor szeretnénk egyedül, egy kis zugban pihenni, jó ötlet egy pihe-puha fekvősarok kialakítása.  

Étkező, lépcső alatt pihenő

Dolgozósarok 

Ha nem tudjuk máshol megoldani a dolgozószoba kérdést, a lépcső alatti terület is alkalmas lehet erre! Egy beépített asztal, polc és szék általában itt elfér.  

Fatároló 

Ha fával is fűtünk, a farakást szépen, rendezetten itt is tárolhatjuk. Télen praktikus, mert közel van, az év többi időszakában pedig hangulatos dekorelem. 

Biciklitároló 

Na de nem úgy, ahogy elsőre gondolnád! Ha a ferde lépcsőrészre a kerekeinél fogva függeszted fel, nemcsak helyet spórolsz, de stílusos és meglepő dekorációt is teremtesz egyben.  

Mini mosdófülke 

Egy alap, mosdókagylóból és WC-ből álló mini mosdófülkének is alkalmas lehet ez a terület, ha a vízelvezetés megoldható. Így mindig lesz egy B vagy C terv, ha foglalt a többi.  

Lépcső alatti mosdó

Pincelejáró 

Kényelmes és praktikus előszobája lehet a lépcső alatti terület a pincelejárónak. 


Ezt a bejegyzést 2021. január 5-én publikáltuk.