Lakhely a liget határán

MAGASTETŐS CSALÁDI HÁZ TETŐTÉR-BEÉPÍTÉSSEL

Az épület kialakítása és tömege egyszerű, melyre funkcionális okok adnak magyarázatot.

A tervezés során elsődleges szempont volt a napenergia hasznosítása, a természetes megvilágítás és szellőzés, ezért a tömeg és az alaprajzi elrendezés úgy alakult, hogy ezt -a telek adottságaihoz mérten- maximálisan képes legyen kihasználni. Hossztengelye ezért kelet-nyugati irányú, egyszerű nyeregtetőjének déli felülete nagyobb az északinál, aszimmetrikus formát létrehozva ezzel. Az épület tömegéből szubsztraktív eljárással keletkező, részben fedett tér két gépjármű elhelyezésére biztosít lehetőséget.

A ház köré additív módon elhelyezett fedett-nyitott terek fa lécezésükkel intim módon biztosítják a kapcsolatot a kerttel, ugyanakkor a fényt és a levegőt részben átengedik. Idővel ezek természetes öregedésükkel még inkább beleillenek majd a növényzettel és fákkal gazdagon dúsított környezetbe.

Helyiségei egy kétszintes közlekedő magra fűződnek fel, alul a közösségi funkciókkal fent pedig a privát terekkel. A földszint déli oldalában kapott helyet a nappali-étkező és egy vendégszobává is alakítható dolgozósarok. Északi oldalon helyezkednek el a vizes helyiségek és a gépészeti helyiség. A tetőtér ezen oldala beépített és a család galériából nyíló intim tereit adja, helyet biztosít két szobának, egy fürdőszobának és egy szülői hálószobának.

A térelválasztást a galériától a tetőig nyúló fa lécezés biztosítja mely a nappali vonalában egészen a földszinti padlóvonalig leér, biztosítva ezzel a terek intimitását és otthonosságot csempészve az enteriőrbe. A lécekre akár növény is futtatható, mely a vizes helyiségekből érkező zajt tompítja, ezzel egyidejűleg a beltéri levegőminőséget javítva. A lécezésnek köszönhetően a fény az egyébként ablak nélküli, sötétebb helyiségekhez is gond nélkül behatolhat.


onarckepm

Szerző:
Andirkó Máté Levente