Családi ház Budán

LAPOSTETŐS CSALÁDI HÁZ

A Budapestre készített családi ház tervem középpontjában az egymásra való odafigyelés áll.

A lejtős telekre tervezett „L” alakú épület egy befelé forduló építészeti gesztus, amely intim udvart fog közre, védett teret létrehozva az utcafront felől. A ház közös terei a földszintre koncentrálódnak. Az utca vonalával párhuzamos épületrész nagy, vízszintes megnyitásaival átereszti a természetet az épületen. A privát terek a földszinti egységre támaszkodó tömegekben kaptak helyet. A gyermekszobák és a szülői háló egymástól elkülönülő tömeget alkotnak, ugyanakkor a közös terasz és a vizuális kapcsolat miatt szorosan összefonódnak egymással. A földszinten továbbá helyet kapott egy önállóan is használható garzonlakás, amely a családban élő idősebb generáció tagjainak befogadására válhat alkalmassá, egyéb esetben pedig dolgozóként is használható.
Az ember mind mentális, mind fizikális egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő mértékű természetes fényhez való hozzájutás, ami különösen fontos az otthon esetében. Tervemben nagy hangsúlyt fektettem a ház megfelelő benapozottságának elérésére. A szülői háló dél-nyugati, az árnyékolással ellátott gyermekszobák pedig dél-keleti tájolásúak. Észak felé mindössze az emeleti közlekedő rendelkezik megnyitásokkal.

A nagy, függőleges megnyitások tervezésén felül több ízben alkalmaztam a VELUX lapostető felülvilágító termékeit. Minden esetben VELUX íves üvegű felülvilágító nyílászárót alkalmaztam, amely kialakításából adódóan több természetes fényt enged az épület belső tereibe, valamint vízelvezetés szempontjából is kedvezőbb konstrukció. Az általam alkalmazott termékek távvezérléssel nyithatóak, árnyékolórolóval felszereltek. A földszinti garzonlakásba való természetes fény juttatása érdekében a konyha rész feletti, alacsony lejtéssel rendelkező födémlemezbe épített felülvilágító, valamint az emeleti fürdőszobán átmenő fénycsapda került kialakításra.

Helyszín: Budapest, III. Ker., Kolostor út
Konzulens: Jancsó Miklós DLA
/A terv a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezés 2 c. tantárgy keretein belül került elkészítésre/

 


Berzsak_Barna_foto_m

Szerző:
Berzsák Barna