Otthon a Balatonnál

MAGAS VAGY ALACSONY HAJLÁSSZÖGŰ TETŐVEL RENDELKEZŐ, TETŐTÉR NÉLKÜLI CSALÁDI HÁZ

A Badacsonyörsre tervezett házunk a Balaton-felvidéki építési hagyományokat követi.

Lakóházunk a hosszúkás, háromosztatú, fehérre meszelt, déli tornácos ház archetípust idézi meg. A telek a Balaton közelségében, az Ábrahám-hegy dél-nyugati oldalán fekszik, ahonnan a Balatonra és a Badacsonyra is rálátni. A főbb megnyitásokat e két irányba tájoltuk, de a tornáccal dél-nyugat felől kellő árnyékolást is biztosítottunk. A benapozás az év minden napján megfelelő, a VELUX Daylight Visualizer segítségével elvégzett vizsgálattal megbizonyosodtunk, hogy a benapozási tényező érétke meghaladja az 5%-ot. Az észak-keleti tetősíkon elhelyezett VELUX Standard Plus tetőablakok és a dél-nyugat felé tájolt függönyfal a megfelelő fény beengedése mellett jó szellőzést jelent.

Az összes beépített tetőablak színtelen lakkozású fenyő belső felületű, 94x140 cm méretű, 3 réteg üvegezésű VELUX Standard Plus tetőablak, melyek napelem cellával felszerelt motor segítségével távműködtetésűek. A nappali terében az álmennyezet közvetlenül a taréjfogópárok alatt, míg a hálószobában a torokgerendák alatt fekszik, így az utóbbi térben a tetőablakokat körülveszi a belső burkolat.

A bútorként térben úszó fürdőszoba tejüveg álmennyezetet kapott. A hálószoba harmonika módon működtethető mobilfallal kettéosztható. A beépített szekrénybe mind a mobilfalat, mind a felhajtható vendégágyat el lehet rejteni. A lábazatot és az otthon lelkét jelentő kandallót, valamint a kéményt a Balaton környékére jellemző vörös homokkővel emeltük ki, a ház többi felülete pedig fehérre vakolt felületű vagy tölgyfa anyagú.

Tervezési helyszín: Badacsonyörs, Klastrom utca
A látványtervekhez felhasznált képek forrása: Fortepan/Mészáros Zoltán, Schermann Ákos és Schermann Szilárd, Chuckyager Tumblr, Fortepanalbum009.

Látványterv:

Kosztya_Berzsak_latvany_6


Berzsak_Barna_foto_m

Szerző:
Berzsák Barna

Kosztya_Csilla_Foto_m

Szerző:
Kosztya Csilla