Fenntartható otthon

MAGASTETŐS CSALÁDI HÁZ TETŐTÉR-BEÉPÍTÉSSEL

 A tervezett épület a legkorszerűbb és minden igényt kielégítő fenntartható otthon egy négygyermekes család számára.

A ház fiktív telekre készült, amely északkeletről megközelíthető, és lejt délnyugati irányba.
A fő koncepció, hogy egy centrum helyezkedik el a ház középpontjában, amely a család számára egy nagy közös használatú tér, amely egyben összekapcsoló elem is a ház különböző részei között. Ebben a térben található a konyha, étkező és a nappali, illetve a közlekedőterek is. A család hálószobái külön szinten helyezkednek el, a szülői a földszinten, a gyermekeké az emeleten kapnak helyet, de biztosítva van a szintek közötti vizuális kapcsolat a galériás közlekedő segítségével.

A négy emeleti gyerekszoba északi tájolású, ezért VELUX tetőablakok segítségével jelentős mennyiségű szórt fény jut a szobákba, ami tökéletes a gyermekek számára játékhoz és tanuláshoz is egyaránt.

A központi térbe térdfalablakok és a teraszablakok meghosszabbításának segítségével az egész étkező, konyha és az emeleti közlekedő is elegendő fényhez jut. A nagy összefüggő üvegfelületnek köszönhetően a belső tér szervesen kapcsolódik az udvarhoz. Mivel ez a megnyitás a déli oldalon helyezkedik el, ezért a nyílászárók megfelelő típusú árnyékolókkal vannak kialakítva.

Az épület koncepciójában a fény központi szerepet kap. Nagyon fontos, hogy a családi ház közösségi terei az épület magjaként, hívogatva biztosítsanak egy komfortos teret a közös időtöltésre.

Szintén meghatározó építészeti gesztus, hogy a megérkezéstől kezdve az épület teljes hosszán át egy ferde fal szeli két részre a belső tereket, melynek szerepe, hogy a bejárattól indulva a közös használatú helyiségek felé egyre jobban kitágul a tér, így egy tágas kellemes élettér alakul ki, ami egyre jobban nyit a természet és a kert felé.

Látványterv:

4_látványm

 


Hajdu_m

Szerző:
Hajdu Alexandr

Travnik_m

Szerző:
Travnik Ádám