Családi ház Pécsen

MAGAS VAGY ALACSONY HAJLÁSSZÖGŰ TETŐVEL RENDELKEZŐ, TETŐTÉR NÉLKÜLI CSALÁDI HÁZ

Tervezett épületem Pécs külvárosában helyeztem el, mely egy szintben foglalja magába azon funkciókat melyek egy családi házból elengedhetetlenek. A tervezési koncepcióm az volt, hogy a bejárat egy tágas térbe essen, míg a privát helyiségek megközelítése egy folyosóról történjen.

A közösségi tér a konyha, étkező és nappali blokkot foglalja magába, mely egy nagy fedett teraszt is kapott, illetve az étkező egy penge fallal lett leválasztva ami folytatja a belső folyosó vonalát ezáltal kialakul a fő közlekedési vonal a házban.
A folyosó egyik oldalon kapott egy üvegtégla homlokzatot ami tompított fényt ad a közlekedésre, míg a másik oldalon pedig két teljes magasságú beépített bútorzat található, ami a rakodást segíti. Erről a folyosóról nyílnak a privát funkciók, amely két szobából és egy fürdőből tevődik össze. A két szoba egymás tükörképe. Mindegyikhez tartozik egy kisebb gardrób, fürdő illetve egy hosszanti terasz is kertkapcsolattal. Mindkét szoba keleti tájolású így a nyári felmelegedés enyhébb és a tető túlnyúlása az árnyékolást is elősegíti.

Tető hajlásszöge egyedül a közösségi tér felett jelenik meg, mivel a privát terek gipszkarton burkolatot kaptak. Az épület nagy bonyodalma a tetőszerkezet, mivel a keleti oldalon 4, a déli oldalon pedig 5 métert lóg túl ami nagyban árnyékolja a nappali terét és a felülvilágító nem nyújt teljes megoldást erre. Ezért a felülvilágító két oldalára elhelyeztem egy triplakivitelű VELUX mini manzárdablakot mely kiegészítésként biztosítja az épületben keletkező intenzív természetes fényt. Választásom olyan okból történt, hogy a tető hajlásszögem ezen a két felületen 10 illetve 18 fokosak és a gyártó honlapján ez volt az egyetlen melyet ilyen alacsony hajlásba el tudnak helyezni, továbbá hőtechnikailag is kedvező értéke van.

A tető ablakok beépítése az épület ezen tereiben az átszellőzést is megoldotta keresztirányba, hiszen a keleti oldalon lévő eltolható üvegajtó és tetőablakok egyszerre nyitása estén a beáramlik a friss levegő az elhasznált viszont szabadon távozhat a tetősík ablakoknál.
Tervem a VELUX fénnyel teli otthonok pályázat magas vagy alacsony hajlásszögű tetőtér nélküli családi ház kategóriájában első helyezést nyert el!


jakab_IMG_8983m

Szerző:
Jakab Gergő