Transformed H House

LAPOSTETŐS CSALÁDI HÁZ

A családi ház egy olyan térrendszer, amely magába foglalja a közösségi és a privát tereket.

Helyet biztosít a mindennapi rutinnak és a személyes időtöltésnek. Összeköti a család tagjait és teret biztosít az elvonulni vágyóknak. Multifunkcionalitása miatt minden típusú helységnek megfelelő kialakítás kell, hiszen minden egyik fontos szerepet tölt be, kezdve az előtértől, a kamrán át egészen a szobákig. Mindegyik tervezésére megfelelő energiát kell fektetni, ha egy működőképes és élhető épületet akarunk.

Mitől lesz egy ház jó? Ez egy régi kérdés, melyre számtalanszor adtak választ, hol eredményesen, hol eredménytelenül. Véleményem szerint nagyban függ a későbbi lakók igényeitől. Viszont úgy gondolom vannak támpontok, amelyek segíthetnek, legalábbis nekem. Meglátásaim alapján, ahhoz, hogy egy ház jó legyen, tágasnak, világosnak, ahol könnyen és egyszerűen lehet közlekedni, és a különböző funkciójú terek és helységek megfelelő összekötése és elválasztása. A technikai megoldások magas szintű kivitelezése pedig alapkövetelmény – kellene, hogy legyen.

A terv kezdetekor összeírtam a szükségesnek vélt tereket, majd keresni kezdtem a közöttük lévő kapcsolatokat. Akármerre indultam, mindig egy olyan térrendszerhez jutottam, ahol a közös terek különállnak a privát helységektől. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszottak a személyes tapasztalataim.

Ez a gondolatiság eredményezte, hogy a házat két eltérő lakrészre osztottam: egy közösségi és egy lakórészre. A kiindulási alapot ennek a megvalósításához a ’H’ betű adta. Mivel ez túl direktnek, túl pofátlannak bizonyult, így különböző mutációknak vettem alá a formát.

A technika fejlődése folyamatosan emeli a lakók vagy használók komfortérzetét és fokozza az épületek hatékonyságát. Egy épületnél, nem szabad csak a formára összpontosítani. Nagyfokú figyelmet kell fordítani a beépített anyagokra és szerkezetekre. Ez kiváltképp érvényes a nyílászárókra, hiszen egy olyan korban élünk, amelyben elengedhetetlen gondolat a környezet és ezt tükröznie kell épületeinknek is. Épületeinkben törekednünk kell a harmóniára. Nem csak belső tereiben vagy a homlokzat tektonikájában, hanem a külvilággal való kapcsolatában és ez, az ablakok által valósul meg.

Konzulens: Varga Panna
SOE – Alkalmazott Művészeti Intézet
2020. 11. 11.

 

Látványterv:

szabo_render01m

 


szabo_20201111_152040m

Szerző:
Szabó Barnabás