Árnyék-ház

MAGASTETŐS CSALÁDI HÁZ TETŐTÉR-BEÉPÍTÉSSEL

A családi házunkban a funkciók elkülönülésére nagy hangsúlyt fektettünk. Koncepciónk szerint a funkciók szétválnak az épületen belül. Az elhelyezkedésüket a család különböző generációi is befolyásolják, hiszen a szülők és gyerekek magánterei külön épületrészben találhatóak.

A közösségi és a szülők által használt terek a földszinten kapnak helyet, míg az emeletre mondhatjuk azt, hogy az a gyerekek területe. Ez a szétválasztás segít abban, hogy a családon belül az egyéneknek legyen magánterük. Ezek a funkciók két tömegben kapnak helyet, melyeknek a helyzete lehetővé teszi egymás beárnyékolását. A magastető azért bizonyult jó szerkezeti kialakításnak, mert a beépítése gazdaságosnak bizonyul. Így a tetőtérbe síkba illesztett tetőtéri ablakokat terveztünk be. A kiszolgáló
funkciókba (előtér, garázs) felülvilágítókat helyeztünk el, így biztosítva a ház minden pontjában a természetes megvilágítást. Fontos volt továbbá az épület árnyékolása a tömeggel, árnyékoló szerkezetekkel és növényzettel, fákkal.

Alkalmazott Velux nyílászárók:
A Velux nyílászárói választ adnak a mai igények kielégítésére. Ezeket a termékeket be lehet integrálni az okos otthonok eszközeibe. Ez a technológia a környezettudatos épületek fő eleme. A jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak ezek az eszközök, mivel cél az aktív épületek létrehozása. Szerintünk ezek a fejlett nyílászárók hozzásegítik az épületeinket a zöldebb jövő elérésében.

Velux Integra GGU tetőtéri intelligens ablak (94x140 cm):
A tetőtérben lévő szobák megvilágítására Velux Integra tetőtéri ablakokat választottunk, amelyek több szempontból is a megfelelő választásnak bizonyultak. A magas térdfal miatt fontos elvárás az elektromos vezérelhetőség, amit teljesít ez a típusú ablak. A távvezérlésen kívül az esőérzékelős technológia kényelmesessé teszi a nyílászáró használatát. Felületképzésnek a műanyag bevonatot választottuk a praktikussága miatt. Ezt a felületet nem kell kezelni, tisztíthatósága is egyszerű. Fontos
szempont volt az is, hogy teljesítse a hőtechnikai elvárásokat. Előnyösnek tartottuk, hogy van rajta szellőző nyílás, mert így nem kell rendszeresen szellőztetni azért, hogy friss levegő jusson be a szobába.
A tetőtérbe kizárólag gyerek szobák helyezkednek el, mivel a tetőtéri ablakokkal több fény jut be a szobába, mint a homlokzati nyílászárókkal, így a gyerekeknek biztosítva van a megfelelő mennyiségű természetes fény.

Velux síküvegű felülvilágító (120x120 cm):
A Velux síküvegű felülvilágítókat az előtérben és a garázsban helyeztünk el. Célunk az volt, hogy a helyiségek középső részeiben is megfelelő mennyiségű fény jusson be. A garázsban kifejezetten jó döntésnek gondoltuk a felülvilágítót, hiszen a falon elhelyezett nyílászárón keresztül kevesebb fény jutna be. Az előtérben a felülről érkező természetes fény megadja a megérkezés hangulatát. A távvezérlésnek köszönhetően a működtetése kényelmesen zajlik, ugyanúgy, mint a tetőtéri ablakoknál. Az öntisztuló bevonattal ellátott üveg nagyon praktikussá teszi a használatát. A karcálló edzett üveg pedig növeli a tartósságot és csökkenti a zaj hatást.

Látványterv:

vkvzs_latvany3

 


kozos_vkvzs_m

Szerző:
Váradi Zsombor és Varga Kamilla