A tetőtér-beépítés fázisai, lépései 2. rész

Az előző részben már megismerhetted a tetőtér-beépítés lépései közül a helyi építési lehetőségeket, szabályok összegyűjtését és a felmérést. Most folytatjuk a sort a tervezi programmal, a tervezéssel és az építéssel.

 

Tervezési program 

Tegyük fel, hogy a házaddal nincs gond, semmi kizáró okot nem találtál az első lépéseknél. Fontos, hogy a tetőtér beépítésének vágyát konkrétan megfogalmazd. Tehát össze kell foglalni, hogy mik az okok, célok, amik mozgatnak. Olyan építészre van szükséged, aki Rád figyelve képes együtt gondolkodni Veled, családoddal, hogy az igényeid és a vágyaid összegyűjtése mellett az esetleges akadályokra, következményekre is fel tudja hívni figyelmed. Tehát ne az legyen a legfontosabb, hogy valaki „bólogasson” Neked, hanem hogy szakmailag felkészülten segítségedre legyen. A kérdés, hogy kik hogyan szeretnék használni a tetőteret, a házat, milyen komfortfokozattal, milyen anyagokkal, milyen időbeli ütemezéssel látjátok megépíthetőnek a tetőteret, sok mindent meghatároz, nagyban befolyásolja döntéseid. 

 

Tervezés 

A fentiekhez szorosan kapcsolódik magának a tervezésnek a folyamata. Ennek legfontosabb elemei: 

- építészet
- tartószerkezet 
- épületszerkezet 
- épületgépészet 
- épületvillamosság 
- jó esetben: 
  • belsőépítészet és 
  • kerttervezés. 

Mindezekhez a hivatalos építéshatósági, engedélyezési eljárások intézése is hozzátartozik. 

 

Építés 

Amikor már terv szinten mindent tudsz leendő házadról, látod, mi a cél, belekezdhetsz az építés fázisába. Ez külön leírást érdemel, mert összetettsége, az építő folyamat szereplőinek felelőssége ezt érdemli. Arra mindenképpen számíts, hogy az építés: 

  • komoly zajjal, porral jár 
  • ideje alatt lesznek olyan szakaszok, amikor – saját testi épséged miatt – nem lakhatsz a házban, nem tartózkodhatsz a beépíteni kívánt tetőtér alatt 
  • bontással is jár 
  • az épület környezetét is érinti 
  • olyan épületrészeket is érint, amikről azt hitted, hogy változtatás nélkül úgy maradnak 
  • műszaki-, pénzügyi ellenőrzést igényel 
  • lezárása hivatalos aktus, ami nem kerülhető el. 

 

Látható a folyamat bonyolult volta, de szakmai segítséggel, körültekintő és együttműködő tervezőkkel sikerülni fog! 

 

Nézd meg a cikk első részét: A tetőtér-beépítés fázisai, lépései 1. rész

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu        


Ezt a blogbejegyzést 2021. október 18-án tettük közzé.