Az állandó, kellemes hőmérséklet helyett a kisebb ingadozásokat szeretjük

Tudtad, hogy az emberek alapvetően ugyanazokat a hőmérsékleti körülményeket részesítik előnyben, függetlenül attól, hogy a Föld mely részén laknak? És azt gondoltad volna, hogy az állandó, de kellemes hőmérséklet helyett az emberi test jobban szereti a hőmérséklet-változásokat? Cikkünkben ezt a témakört vizsgáljuk meg közelebbről. Tarts velünk! 

A termikus kényelem becslésének elmélete azon a feltevésen alapszik, hogy a semleges hőmérséklet a termikus kényelem optimuma, azaz az a jó, ha nincs se túl hideg, se túl meleg. Azonban napközben, az állandóan ugyanolyan hőmérséklet nem biztos, hogy azonos azzal, amit az emberek valóban szeretnének. A tanulmányok arra mutatnak rá, hogy hajlamosak vagyunk előnyben részesíteni és kellemesnek érzékelni a hőmérséklet váltakozásait a semleges érték körül.  

Emberi lényként igényelhetjük a változást a környezetünk hőmérsékletében. Szükségünk van érzéki és fizikai stimulációra, ingerekre. Ennek elérésének egy módja, ha keringetjük a belső hőt a "termikus egyhangúságot" ellensúlyozva (McIntyre, 1980; Kwok, 2000). Heschong (Heschong, 1979) a változó hőmérsékleti környezetet helyezi előtérbe az állandósuló kondíciókkal szemben. A komfortot úgy írja le, mint a hőmérsékleti elégedettség és az emberi képzelőerő közti kapcsolatot. Emberként képesek vagyunk felismerni, megjegyezni a legtöbb hőmérsékleti tapasztalatot és alkalmazkodni is képesek vagyunk hozzájuk. 

Alkalmazkodás a meleg klímához 

Ugyanakkor a terepgyakorlatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik természetes szellőztetésű épületekben dolgoznak, könnyebben fogadják el a magasabb hőmérsékletet (de Dear and Brager, 1998). Az EN 15251-es szabvány (CEN, 2007) biztosítja az beltéri hőmérséklet elfogadhatóságának határértékét a természetes szellőztetésű épületekben.  

Lakóépületekben feltételezhető, hogy a lakók az átöltözések során alkalmazkodnak a hőmérsékleti kényelem fenntartásához, míg a VELUX tetőablakokkal ellátott épületekben a lakók inkább az ablakokat használják a komfort megteremtésére.  Az automatizált VELUX ACTIVE tetőablakok például figyelik a kültéri és beltéri időjárását, és azonnal szellőztetéssel reagálnak, ha a beltéri klíma vagy páratartalom egy bizonyos érték fölé fut. Mindeközben figyelik a kültéri körülményeket, és eső esetén bezárják az ablakokat. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a kellemes hőmérséklet már azelőtt biztosítva legyen a tetőtérben, hogy belépnénk és manuálisan szellőztetni kezdenénk.   

Az alkalmazkodás következménye, hogy a termikus kényelem elérhető melegebb éghajlatokon is, légkondícionáló használata nélkül a természetes szellőztetés, napárnyékolás használatával vagy intelligens épület kialakításával. Ez jelentős megtakarítást jelenthet az energiafogyasztás esetében. 


Ezt a bejegyzést 2021. augusztus 14-én tettük közzé.