Hogyan alakítsunk át egy Kádár-kockát?

Kinéztük, beleszerettünk, megvettük. Hogyan tovább? A felújítást az esztétikai, korszerűsítési és biztonsági szempontok mellett a praktikum is meghatározza. Mai bejegyzésünkben azt járjuk körül, hogy hogyan érdemes egy régi épület átalakításába belevágni.

Mielőtt összegyűjtöd az igényeidet, talán célszerű azzal kezdeni, hogy mire van lehetőség. Bármilyen átalakítást meg kell előznie egy alapos átvizsgálásnak. Ez az olyan főbb épületszerkezetekre, burkolatokra irányul, mint a lábazat, a külső falak, a nyílászárók, a tető, a padló és a zárófödém. Elsődleges szempont, hogy ezeknek milyen a nedvességtartalma – a lábazaté szinte biztosan magas. Ez lesz egyébként valószínűleg a leggyengébb láncszem, mert a lábazat és a vele határos falak nem felelnek meg a mai energetikai és hőtechnikai követelményeknek. Kalkulálhatsz azzal, hogy anyagváltásra, víz- és hőszigetelésre mindenképp költened kell. Ezekről építész szakértőnk három részes cikksorozatában olvashatsz bővebben, aminek 3. részét ide kattintva éred el, előző fejezeteit pedig benne, a cikk végén linkeltük: Kádár-kocka: szükséges vizsgálatok, lehetséges felújítások, 3. rész 

Az alapvető felújítások felmérését követően jöhet az alaprajz átalakítása. Itt a következőket célszerű mérlegelni: 

  • Hány és milyen tájolású hálószobát és/vagy egyéb helyiséget (dolgozó, játszószoba, vendégszoba, mosókonyha stb.) szeretnél? 
  • Valószínűleg a konyha és a nappali össze lesz nyitva, ezt hol tudod praktikusan kivitelezni? 
  • Lehet-e, szükséges-e beépíteni a tetőteret akár a költözés előtt, akár a későbbiekben? 
  • Milyen további bővítésre/beépítésre van szükség – pl. előszoba kialakítása? 
  • Hogyan tudom növelni a természetes fény mennyiségét és megfelelően bevilágítani a szobákat? 

Számos jó példát láttunk már. Tetőtér beépítése nélkül jellemzően a 2 nagyobb, egymásba nyíló szobából több, különálló, kisebb helyiséget alakítanak ki. Ez elkerülhetetlen a homlokzati ablakok helyének és számának átvariálása nélkül. Gyakran a korábbi bejáratot beépítik, plusz előszobával bővítik. Valamennyi átalakítás során megszüntetik a sötét, fűtetlen folyósokat, cserébe nagyobb, szellősebb, átláthatóbb teret kapnak. Azoknak tárul ki igazán a lehetőségek tömkelege, akik a tetőtér-beépítés mellett döntenek. Esetükben a hálószobák az emeleten kapnak helyet, a földszint pedig a funkcionális helyiségeknek ad teret. Ha megnéznél egy igazán klassz példát, ebben a bejegyzésünkben fényképekkel dokumentáltuk a nagy átváltozást: Rajzoljuk át egy Kádár-kocka alaprajzát! 

 

Te beépítenéd a padlást? 

 

Kapcsolódó írásaink: 

A Kádár-kocka felújításának 7 alapelve 

Kinek érdemes Kádár-kockát vennie? 


Ezt a bejegyzést 2022. február 22-én tettük közzé.