Beázik vagy sem – a tetőtéri ablakok vízállósága

Alapelvárásunk a tetővel szemben, hogy védjen az időjárás viszontagságaival szemben, így például ne ázzon be. Ebből fakadóan bármilyen épületszerkezeti elem kerül a tetőre (kémény, napkollektor, tetőkibúvó, tetőtéri ablak, stb.), ez az elvárásunk változatlan. Nézzük, mi a helyzet a tetőablakokkal, hogyan állják ki a próbát.

A tetőtéri ablakok egyáltalán nem sérülékeny pontjai a tetőnek. Bár nem betonból vagy kerámiából készülnek, mint a tetőcserepek, ellenállóképességük mégis kiváló. Az ablaktokot és szárnyat ugyanis profilra hajtogatott, egymással átlapolt kopásálló alumínium lemezek borítják, melyeken egyetlen csepp víz sem jut át. Ráadásul a tetőablak és maga a tetőszerkezet közötti kapcsolódást is ugyanilyen alumínium lemezekből alakítják ki, melyet burkolókeretnek neveznek. Ezenfelül az üvegezés és az alumínium lemezek között vízzáró tömítést alkalmaznak. Minden tökéletesen ki van találva, a víz mégis utat találhat. Hogyan lehetséges ez? 

zuhogo-esoben-zart-tetoablak-130687-01-XXL

 

Amikor bennünk van a hiba

  • A tetőtéri ablakon keresztül víz juthat a lakásba, ha nyitva hagyjuk. Érdemes tudni, hogy a VELUX tetőtéri ablakok vasalatát úgy alakították ki, hogy az ablakszárny nyitott állapotban mindig kifelé lejt, így a vizet automatikusan kifelé vezeti, de a csapadéknak csak egy részét tudja elvezetni. Ráadásul kaphatók esőérzékelővel ellátott automatizált tetőablak modellek is, melyeknél az első esőcseppek megjelenésekor az automatika bezárja az ablakot, így védi értékeinket.
  • Előfordulhat, hogy a tetőtéri ablak szellőzőnyílásán keresztül esik be az eső. Ehhez több körülménynek kell összeadódnia egy időpillanatban: laposabb, azaz 15-20 fokos hajlású tető, nyitott szellőzőnyílás, heves esőzés, vízszinteshez közelítő szél. Gondoljuk át, hogy a saját házunkra mi jellemző és ennek ismeretében használjuk esős időben a szellőzőnyílást.
  • Ha télen nyitva hagyjuk a résszellőzőt, a kinti hideg és a benti meleg levegő összetalálkozásának helyszínét hozzuk létre, márpedig itt, azaz az ablakszárny és az ablaktok között a pára víz formájában lecsapódik és ez a víz befolyik a lakásba.   

Ahogy a három példa is mutatja, a tetőtéri ablak kifogástalan és esőálló, nekünk kell jobban odafigyelnünk arra, hogyan használjuk. 

 

Amikor a kivitelezésben van a hiba 

A fentiektől eltérő minden más esetben az a helyzet, hogy a tetőtéri ablak maximális esővédelmet nyújtazonban a tető kivitelezése vagy a tetőtéri ablak beépítése során történt olyan hiba, amelynek következményét látjuk, tapasztaljuk otthonunkban – a tetőtéri ablak környezetében. 

  • Megesik, hogy nem veszik figyelembe a gyártói utasítást, azaz hogy hány fokos hajlásszögű tetőbe építhető be a tetőablak. Márpedig ez nem mellékes. A VELUX tetőtéri ablakok 15 fokos tetőhajlástól alkalmazhatók, az alatt nem. Ha a széljárás miatt a víz vízszintesen vagy épp visszafelé (felfelé) folyik, utat találhat a tetőbe. Ezért nagyon fontos, hogy mindig a termék előállítójának előírásai szerint alkalmazzuk az építőipari termékeket. 
  • Kivitelezési hiba, ha a tetőablak körül a tető fóliázása nem tökéletes és nem vízzáró. Gondoljunk csak bele. Ahhoz, hogy a tetőtéri ablak a tetőbe kerüljön, egy lyukat kell létrehozni a tetőfelületben, így a másodlagos vízvédelmet biztosító tetőfóliában is. A lyukba beleillesztett tetőtéri ablak körüli rész még nem lesz vízzáró, csak ha a megfelelő fóliacsatlakozásokat is kialakítják. A VELUX tetőtéri ablakokhoz épp e célból gyárilag az ablakok méretéhez igazodó alátétfólia kapható, mely egy butilcsíkkal teljesen az ablaktokra rögzíthető. 
  • Egy átlagember számára nehezen érthető, de a víz megjelenése a tetőtéri ablak környezetében nem csak az esőre vezethető vissza. Amikor magas páratartalmú levegő hideg felületnek ütközik, páraként (vízként) kicsapódhat. Ez télen gyakori és a hideg felület bármi lehet. Magyarul, ha nagyon párás a szoba (pl. fürdőszoba), a pára megpróbál kijutni a tetőn keresztül. Amennyiben hiányzik vagy nem szakszerűen kialakított vagy nem megfelelő anyagú a párafékező fólia a gipszkarton alatt, a pára a tetőben lévő sokkal hidegebb szigetelőanyagban fog lecsapódni, összegyűlni és ez a víz fog a belső térbe befolyni. 

 

Karbantartás hiánya miatti hiba 

Az ablakok időszakosan ellenőrzésre és karbantartásra szorulnak. Időszakosan javasolt ellenőrizni a légzáró és a vízzáró tömítéseket, a lemezcsatlakozásokatA burkolókeretről az odahullott faleveleket és port, mohát le kell takarítani, hogy biztosítva legyen a szabad vízelvezetés. Ezen feladatokra a VELUX tetőtéri ablakok esetén felkészült szervizszolgálat áll rendelkezésre, érdemes évente igénybe venni és felkészíteni az ablakot a következő évre. 

 

Összegzésként megállapíthatjuk, hogy a tetőtéri ablakok 100%-ban vízzáróak, vagy nekünk kell a józan ész szabályai szerint figyelni arra, hogy ne hagyjuk nyitva és időszakosan karbantartsuk, vagy az építkezés/felújítás során kell a kivitelezőnek gondosnak lennie és szakszerűen megoldania a tetőtéri ablak és a tető csatlakozási pontját. 

 

Nálad okozott már problémát nyitvafelejtett ablak vagy kivitelezési hiba? 

Ezt a bejegyzést szeptember 16-án publikáltuk.