Így ütemezd a korszerűsítéseket!

Mindent a maga idejében – te is gyakran találkozol ezzel? Nincs ez másként a felújítási munkálatokkal sem. Mutatjuk, hogyan érdemes tervezned a korszerűsítést, karbantartást!

Saját otthonodban mindig találsz valami újítani valót, hisz mindig lehet valami modernebb, praktikusabb, kényelmesebb, korszerűbb, hatékonyabb, otthonosabb, fenntarthatóbb, zöldebb és így tovább. Ráadásul egy-egy felújítás, korszerűsítés több generáció kényelmét és az ingatlan értékállóságát, értéknövelését is szolgálja. Nézzük meg, mit mikor célszerű meglépni!


Tél

Inspiráció, tervezgetés. Ez nemcsak a kivitelezésre vonatkozik, de az anyagiakra is! Vedd számításba, meddig ér a takaród, és tájékozódj, hogy milyen új támogatások indulnak 2021 januárjától*, amelyek neked is segítséget jelenthetnek a finanszírozáshoz! Ha már látod, hogy mennyi a keret, annak megfelelően priorizáld a teendőket. A téli hónapok ezekhez a tervezési feladatokhoz ideálisak, ilyenkor úgyis jóval szűkebb azoknak a munkálatoknak a köre, melyek az időjárási viszontagságok miatt elvégezhetők.

Tavasz

A párás, nyirkos, csapadékos időszak után, amikor már a hőmérő higanyszála is felfelé kúszik, érdemes elvégezni a tető karbantartását, és esetleg már a nyílászárócseréket is be lehet iktatni. Kertesház esetén a kerítés felújítását is ilyenkor ildomos megcsinálni. Mindenképp kérd szakember segítségét, hiszen így kapsz pontosabb képet az elvégzendő feladatokról, a várható költségekről és a munkafázisok várható ütemezéséről. Nemcsak a házban, de a kertben is nézz körbe, a kertrendezést is érdemes akár már a kora tavaszi hónapokra tervezni. A növények elrendezése, frissítése, ültetése mellett még a térburkolatok lerakását, cseréjét is be kell iktatni.

velux-tetoablak-110164-01-XL

Nyár

A fűtéskorszerűsítés, tető-, homlokzat- és lábazatszigetelés, tetőcsere, tető felújítása, árnyékolók telepítése, égéstermékek elvezetése, klímatelepítés időszaka ez. A nagyobb átépítéseket, átalakításokat érdemes a nyári hónapokra időzíteni. Azonban azt vedd figyelembe, hogy számos nemzetközi építőipari gyártó augusztusban bezár, így a szükséges alapanyagokat célszerű előbb beszerezni. Illetve azzal is érdemes számolni, hogy a nyári hónapok csúcsidőszakok, amikor a szakemberhiány felerősödik, tehát valószínűleg nem lesz elegendő májusban ajánlatokat kérned.

Ősz

A fűtőrendszer karbantartása, ellenőrzése, tetőkarbantartás ideje. Még a fűtésszezon előtt érdemes a szerelővel ránézni, hogy minden rendben van-e. Különösen igaz ez gázkazánok, konvektorok esetén. Szintén ekkor van “szezonja” a kéményseprésnek, kéménykarbantartásnak.


Persze még számos felújítási munkálattal lehet dolgod, de talán ezek azok, amelyek szezonalitáshoz kötöttek. Ezért is hasznos, ha újévi fogadalmaid során átgondolod, hogy mi minden fér bele az előtted álló évbe, és megtervezed, mikor milyen felújítást kell beiktatnod és megszervezned.


Te mely feladatok elvégzését fogadod meg?

*Kapcsolódó bejegyzéseink:

Tetőtér-beépítésre is igényelhető 2021 januárjától a CSOK

Jön az otthonfelújítási támogatás: Költségeid felét visszatérítik!


Ezt a bejegyzést 2020. december 29-én tettük közzé.