Egészségünk záloga a kereszthuzatos szellőztetés

Időnként ritkábban szellőztetünk, hiszen télen „túl hideg” van, nyáron pedig „bejön a meleg”. Ismerős gondolatok? Pedig a szellőztetés, különösen a kereszthuzat, egészségünk és otthonunk szempontjából is létfontosságú. Főleg egy olyan sajátos helyiségtípusnál, mint a tetőtér. Miért, mikor és hogyan szellőztessünk?

Megelőzhetjük vele a penészedést

Télen ritkábban szellőztetünk, pedig legalább 10-12 percig érdemes a tevékenységnek hódolni, vagy ami még jobb: kereszthuzatot csinálni. Főleg az új, jól szigetelő nyílászárók korában. Ha ezt elhanyagoljuk, megnő a helyiség páratartalma, ami teret enged a penész elszaporodásának, sőt, az allergia és légúti megbetegedések is kéz a kézben járnak vele. Kereszthuzattal hamarabb és hatékonyabban cserélődik ki a levegő, így napjában több és rövidebb ablaknyitással is sikerrel járunk.

A friss levegő a jó alvás záloga

A pihentető és jó alvás egyik kulcstényezője egyértelműen a friss levegő. De ne csak lefekvés előtt, hanem ébredés után is szellőztessünk, ugyanis így mi is felfrissülünk és könnyebben tudunk napközben koncentrálni feladatainkra.

További párásító tényezők

Még szagelszívó használata esetén is fontos a főzés alatti és utáni szellőztetés. Gondoljunk csak egy leves elkészítésére. Látod magad előtt a gőzölgő fazekat? Tetőtérben és más helyiségekben is pillanatok alatt megemeli a lakás páratartalmát.

Engedjük ki a vegyszereket!

Takarítás során rengeteg vegyszer kerül a levegőbe. Éppen ezért ne csak a kosznak, de a tisztítószerek kellemetlen és szúrós szagának is intsünk búcsút!

Szorítsuk vissza az elektroszmogot!

Az elektromos berendezéseink által kibocsátott sugárzások és részecskék közérzetünkre és egészségünkre is hatással vannak. Szobanövényekkel és gyakori szellőztetéssel sokat tehetünk az elektroszmog megfékezésére. Ha pedig nem használjuk ezeket az eszközöket, kapcsoljuk ki!

Mit tehetünk a nyári forróságban?

A melegebb hónapokban sem lehet kifogásunk az ablaknyitásra. Még légkondicionáló mellett sem, hiszen az elsősorban a kellemes hőérzetről, nem pedig a friss levegőről gondoskodik. Érdemes a reggeli vagy esti órákra időzíteni a szellőztetés, amikor mérséklődőtt a kinti hőmérséklet.. Különösképp a tetőtérnél igaz ez, ami hajlamosabb a felmelegedésre. Egy gyors, 2-5 perces kereszthuzattal frissíthetünk a levegőn úgy, hogy ne melegedjen fel azonnal a lakás.

Építkezéskor, felújításkor, tetőtér beépítésénél érdemes szem előtt tartani az ablakok elhelyezését, szükség szerinti a mennyiségét is, hiszen a friss levegő mindennapjaink kulcsfontosságú tényezője. Az egyoldalú szellőztetéssel sajnos az oxigén mellett a kánikula is gyorsan bekúszik.


Ezt a bejegyzést 2020. február 14-én tettük közzé.