Gyakori fűtési hibák, amiket könnyen elkerülhetsz 1. rész

A fűtési szezon gondolata sokak vérnyomását pillanatok alatt megemeli. Egyrészt a megnövekedett rezsiköltségek, másrészt a fűtési rendszer meghibásodásából adódó súlyos kiadások miatt. Cikkünkben az előbbi problémára mutatunk hatékony megoldásokat, mellyel sokat spórolhatsz a szezon végére! 

Használd jól a termosztátot! 

Tudtad, hogy a radiátor termosztátja nem azt szabályozza, hogy mennyire legyen meleg a szobában, hanem azt, hogy mennyire legyen nyitva a szelep, ezáltal milyen gyorsan melegedjen fel a szoba? Ablaknyitás során érdemes lecsavarni a szabályozót, mert a hűlés következtében kinyílik a radiátor szelepe és addig feleslegesen kezd el fűteni, amíg a hideg levegő beáramlik.  

További gyakori probléma a termosztát használata kapcsán az, ha nyitott szobaajtók mellett össze-vissza vannak feltekerve a szabályozók. Így egy radiátor látja el a kiáramló levegő miatt a lakás többi részének fűtését, ami sokkal több energia, illetve a fűtött levegőjű szoba magasabb páratartalma a hideg helyeken penészedéshez vezethet. Ha tehát egy konkrét szobát szeretnénk jobban befűteni, az ajtót mindig zárjuk be!  

Rövid, bedurranó fűtés helyett a folyamatos, kisebb intenzitású a hatékony! 

Persze, ha azonnal melegebbre van szükségünk, akkor csavarhatjuk a maximumra, viszont, ha melegünk van, ne tekerjük vissza a minimumra. Ha rövid ideig, de erőteljesen fűtünk, akkor a helyiség levegője valóban felmelegszik, viszont a falak nem. Így amint elzárjuk a meleget, a falak fokozatosan visszahűtik a szobát. Arról nem is beszélve, hogy a hideg falon lecsapódik a meleg, párás levegő, ami egyenes út a penész felbukkanásához. Ha teheted, fűts folyamatosan, de kisebb intenzitással.  

Így fűtsünk, ha elhagyjuk a lakást!  

Érdemes megtalálni a középutat. Nem jó, ha folyamatosan nagyon melegen tartjuk a lakást, mert azzal feleslegesen fűtünk és növeljük a számlákat, de az sem jó, ha teljesen elzárjuk a fűtést. Minél jobban lehűl a szoba, annál több energiába és pénzbe kerül majd újra befűteni. Találjuk meg azt a köztes értéket, ami minimumon tartja a fűtést, amíg távol vagyunk. 

Olvasd el cikkünk folytatását, amiben még több tippet megosztunk a hatékony fűtéssel kapcsolatban! 

Cikkünk megírásában a Szerelvénybolt.hu Energiatakarékos fűtési tippjei és az Otthonok és Megoldások cikke volt a segítségünkre. 


Ezt a bejegyzést 2022. január 19-én publikáltuk.