Gyakori fűtési hibák, amiket könnyen elkerülhetsz 2. rész

Kétrészes mini sorozatunk első részében már bemutattuk, hogyan használd jól a termosztátot, melyik fűtési stratégia hatékony, és hogy mit tegyünk, ha esetleg pár napra elutazunk. A folytatásban még néhány praktikumot osztunk meg Veled, tarts velünk!

Szellőztetés okosan 

Érdemes szakaszosan szellőztetni, tehát nem hosszabb ideig, de keveset, azaz bukón szellőztetni, hanem rövidebb időre teljesen kitárni az ablakokat. Így megelőzhető, hogy a bútorok és falak kihűljenek, gyorsabban kicserélődik a levegő, amit utána energiahatékonyabban tudunk újra melegíteni.  

Számít a fűtőtest tisztasága is! 

Elsőre nem is gondolnánk, hogy ez lényeges szempont, pedig nem is kicsit az! Minél több kosz, szennyeződés van a radiátorra vagy konvektorra rárakódva, annál több energiát igényel a helyiség felfűtése. Szánj időt a tisztántartásukra!

Tegyük szabaddá a radiátor környékét! 

Ne pakoljunk a radiátortestre vagy közvetlenül elé, mert felfogja a meleget, és nem fogunk tudni hatékonyan fűteni. Nem érdemes tehát a vizes ruhákat a gyorsabb száradás céljából rátenni. Sőt! A függöny se jó ötlet, ha a radiátor előtt lóg, mert eltorlaszolja a meleg útját. Ha pedig hővisszaverő fóliát helyezünk a radiátor mögé, azzal visszatükrözzük a helyiségbe a meleg levegőt. Próbáld ki Te is!

Nézze át egy szakember a kazánt! 

Ha azt tapasztalod, hogy télről télre hidegebb van otthon, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy te lettél fázósabb. Lehet ugyanis, hogy lassabban fűt be a kazán, esetleg veszített az erejéből. Ha a kazán hőcserélője porral telítődik vagy vízkövesedik, az rontja a kazán hatásfokát, így kevésbé fog hatékonyan fűteni. Egy szakavatott szem ezt hamar kiszúrja és orvosolja.  

Ha több ötletet is szívesen olvasnál, amivel energiahatékonyabbá teheted a fűtést, akkor cikkünk első része neked szól. Kattints és olvasd el! 

Cikkünk megírásában a Szerelvénybolt.hu Energiatakarékos fűtési tippjei és az Otthonok és Megoldások cikke volt a segítségünkre.  


Ezt a bejegyzést 2022. január 21-én publikáltuk.