Így lehet férfias a hálószobád

A férfiak a letisztult atmoszférájú, nyugodt enteriőröket kedvelik. Akkor érzik jól magukat, ha minél csendesebb, egyszerűbb, praktikusabb a tér, ami körülveszi őket. Éppen ezért a tetőtér ideális hely lehet egy férfi „lakosztály” kialakítására. Megmutatjuk, hogy tudod férfias stílusúra kialakítani! 

A pihenést elősegítheti, illetve a regenerálódást fokozhatja, ha a hálószobához gardrób és fürdő is társul a tetőtérben, illetve egy aprócska dolgozó- vagy olvasósarok is helyet kaphat benneEzek üveggel vagy bútorokkal választhatók le a hálószobáról 

Minden modern férfi hálószobának két kulcsfontosságú eleme van. Az egyik maga az ágy, melynek formája, anyaga, mérete, támlája meghatározó. A második legfontosabb elem pedig a színösszetétel, hiszen ez adja a helyiség hangulatát.  

Bútorok, berendezés 

Az ágy nyugodtan lehet karakteres, akár fókuszpontjává is válhat a tetőtérnek. Ha igazán markáns stílusra vágysz, érdemes tégla, beton vagy fa hátfallal kiemelned a fekhelyet. Nagyméretű fotót, printet, festményt helyezhetsz fölé, akár aszimmetrikusan isA maszkulin jegyeket hangsúlyozó bútorok legtöbbször fából készülnek vagy szürkére, feketére festettek. A vonalvezetés mind az ágy, mind a bútorok tekintetében többnyire szögletes, határozott élekkel és formákkal párosulva, mely vonalakat csak néhány íves dekoráció lágyítja. A teret kevés, de ütős dekoráció díszíti, mivel egy férfi számára sokkal fontosabbak a műszaki berendezések. Egy borhűtőnek, egy látványos légkondicionálónak, okos televíziónak, széfnek, iPod dokkolónak vagy egy hangszóró rendszernek mind-mind létjogosultsága van egy férfi birodalomban legyen az a tetőtérben vagy máshol. 

Látható gerendák férfias hálószobában

Színek, textúrák 

A színek tekintetében a sötét, illetve földszínek dominálnak. A fekete, fehér és szürke színek mellett a kékes, zöldes és barnás árnyalatok díszítenek, illetve a fa színe és erezete varázsolja a melegséget a férfi hálószobákba, mely utóbbi anyagot nyugodtan alkalmazhatjuk nagyobb mennyiségben isA világos, illetve a fehér szín gyakran csak az ágyneműben és a fényekben, azaz a pontszerű és vonal menti világítások képében van jelen. A fény lehet erős, de érdemes szabályozhatóra kialakítani. 

A padlóra gyakran kerül simított betonfelület padlófűtéssel és bőr szőnyeggel. A mennyezeten és a falakon szintúgy megjelenhet a beton. A fa szintén mind a padlón, mind a falakon, mind a mennyezeten előfordulhat. Férfi hálóba kívánkozó anyag még a márvány, a gránit, a hasított kő, a pala, illetve a fémek használata is férfiasságot csempész a térbe. A minimalista stílus retró vagy etnikus dekorációkkal és organikus anyagokkal kiegészülve válhat igazán otthonossá. 

Ha van rá lehetőség, érdemes megmutatni az épületszerkezeteket is. Látványos megoldás lehet a tetőgerendákat elől hagyni, akár dekorációként, akár funkciót is adva nekik. Amennyiben a szigetelés engedi, abban az esetben a ferde szarufákat is megmutathatjuk, a vízszintes torokgerendák pedig a világítás vagy hangtechnika rögzítéséhez adhatnak ideális felületet. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu

 


Ezt a bejegyzés 2020. április 28-án publikáltuk.