Káprázás és tükröződés az épületekben

Épületek fénymennyiségének tervezésénél az adott helyiség funkciója, egyéni preferenciáink és az épület tájolása, elhelyezkedése is fontos tényező. Ha ezek nincsenek egymással összhangban kialakítva, látásunkat zavarják, sőt káprázást és tükröződést is okozhatnak, amelyek pedig rontják a látást és teljesítményt. 

látómezőnkön belüli hirtelen fényváltozás befolyásolhatja a vizuális kényelmet és a teljesítményt. Rossz látási viszonyok vagy diszkomfort mellett – például, ha a szemnek hamar kell alkalmazkodnia a fény sokféleségéhez – káprázás is előfordulhat. Míg a túl magas vagy alacsony kontraszt fejfájást, fáradtságot és kényelmetlenségeket okozhat. Tapasztalataink alapján a 10:1 körüli fénysűrűség tekinthető alkalmasnak nappali fény mennyiségének megtervezésénél. Az emberi szem ugyanis nagyobb fénysűrűség-változásokat tud elfogadni napfény esetén, mint mesterséges megvilágításnál. Ennél nagyobb fénysűrűség esetén már káprázás is előfordulhat. Ekkor a szem alkalmazkodik a vakító fényforrás magas szintjéhez, ami megnehezíti a részletek érzékelését. Nappali fényviszonyok mellett is kialakulhat. Ilyen esetekben okozhatja a Nap, a ragyogó ég és a felhők, valamint a Napot visszatükröző felületek. 

A káprázás három típusa 

Vakító káprázás: akkor fordul elő, amikor nagy fénysugárzású, vakító források kerülnek a látómezőbe. Például a Nap vagy annak tükröződése. Napfényes kivilágítású belső terekben is előfordulhat, csökkenti a láthatóságot és vizuális teljesítményt. 

Zavaró káprázás: irritáló vagy zavaró, de nem szükségszerűen károsító hatásként definiálható. Az észlelt kellemetlenség kevésbé zavaró, mint az előző esetben, nem gátolja a látást. Beltér esetén több tényező együttesen okozhatja, például az ablakok, a tükröződés, belső felületek, de okozhatja fényerősség és kontraszt is.  

Tükröződés vagy fátyolos káprázat: ilyen esetekben csökken a kontraszt a háttér és az előtér között, amitől csökken az olvashatóság. Tükröződés akkor fordul elő, ha erős fényforrás van a képernyő visszavert látómezőjében.  

A tükröződés ellen 

A tükröződés csökkentése érdekében árnyékoló eszközöket érdemes bevetni. A redőnyök, árnyékolók alkalmasak erre a feladatra, de a konkrét anyagjellemzőket is figyelembe kell venni. A mozgatható, visszahúzható darabok egyéni igényeink alapján használhatók, míg a rögzített megoldások mellé további árnyékoló megoldásokra is szükség lehet a tükröződés ellen.  A több tájolású vagy tetőn elhelyezkedő ablakok, tetőablakok képesek a napfény mennyiségét megfelelő szinten tartani a vizuális feladatok elvégzéséhez, ráadásul kilátást is nyújtanak.  


Ezt a bejegyzést 2021. március 8-án publikáltuk.