Így válassz tetőablakot sátortetős Kádár-kockába!

Az ország teljes területén nagy számban megtalálható sátortetős kockaházak tetőtér-beépítéséhez nélkülözhetetlenek a tetősíkban elhelyezhető ablakok. Mégis, melyiket érdemes választani az említett Kádár-kocka házakba?


Az első szempont lehet a tetőhajlásszög vizsgálata. Jó hír, hogy a VELUX billenő tetőtéri ablakok mindegyike 15 és 90 fok közötti tetőhajlás esetén gondmentesen beépíthető. Amit tehát érdemes megjegyezni, hogy 15 fok alatt nem használhatók. Mivel a Kádár-kocka sátortetőinek hajlásszöge minden esetben jóval meghaladja ezt a mértéket, bármilyen billenő tetőablak szóba jöhet.

kadar-kocka-tetoter-529520-01 do-prezentace_003_MM_200630_VELUX-RenovActive-SK__94I4917-H_4000px_pre-final


Ha az elképzelésünk túlmutat a klasszikus billenő tetőtéri ablakokon, ezek ún. felnyíló társai 15 és 55 fok közötti hajlású tetőkben alkalmazhatók. Erről sem kell lemondanunk, a kockaházak sátortetőinek túlnyomó része épp ebbe a hajlásszög tartományba esik.

A tetőfedés anyaga nem befolyásolja a tetőtéri ablakválasztást. Ugyanaz az ablak éppúgy beépíthető hullámos vagy síklapú cserépfedésbe, mint pala vagy zsindelyfedésű tetőbe. Mindössze a beépítéshez nélkülözhetetlen, a tetőtéri ablakot körülvevő és egyben annak anyagát kívülről lefedő, valamint a vízelvezetés céljára szolgáló burkolókeretet kell a fedés anyagához igazodóan kiválasztani és alkalmazni.

Mivel nincs térdfal, hiszen a tető vonala egészen a padlósíkig fut, ezért a tetőtéri ablak beépítési magasságát ilyen adottság nem korlátozza. A család tagjainak magasságát is figyelembe véve tetszőlegesen megválasztható, hogy milyen magasra kerüljön az ablak teteje, hogy a felső kilincset mindenki kényelmesen elérje. Ráadásul olyan ablakkombinációkban is lehet gondolkodni, melyek nem csak impozánsak és a szobába lépve birtokolják mindenki figyelmét, de rendkívül hasznosak is, mert sokkal nagyobb felületen engedik be a fényt, és ezáltal kellemesebb fényviszonyokat teremtenek. Ezek a tetőablak csíkok, vagyis egy nyitható tetőtéri ablakból és egy közvetlenül alá épített fix (nem nyitható) kiegészítő ablakból álló nyílászáró csoportok. Sokan azért szeretik, mert szokatlan és egyben teljesebb kilátásról gondoskodnak, odabent is kint érezhetik magukat.

osztott-ablak-121505-01-XXL


Gyakran megesik persze, hogy a tető alá kb. 1 m magasságú függőleges falat képzünk és a ferde síkok alatt is a megszokott függőleges térhatárolásra törekszünk. Ilyen esetekben fontos, hogy a tetőablak könnyen használható maradjon. A falat nem mozgatjuk, nem fogjuk meg naponta, a tetőtéri ablak viszont szerves része mindennapjainknak. Nyitjuk, zárjuk, a rászerelt árnyékolókat mozgatjuk. Emiatt legyünk előrelátók, a tetőtéri ablak alatti függőleges fallal ne hozzunk létre kényelmetlenséget okozó akadályt saját magunknak. A billenő, felső kilinccsel mozgatható tetőtéri ablakok esetén az ablak alja ideálisan a padlósíktól mérve 80-110 cm magasságba kell, hogy kerüljön, így ez a függőleges fal max. 90 cm magas lehet. Ha mégis magasabb fal épül, akkor alsó kilincses billenő tetőablakra lesz szükségünk.

 

Vennél Kádár-kockát tetőtérbeépítési szándékkal?

 


Ezt a bejegyzést 2020. december 23-án tettük közzé.