Ősszel a ház körül: ezeket intézd el még a tél előtt!

A házkörül mindig van teendő… szokták ugye, mondani. De mi most elsősorban nem a mindennapi munkálatokra gondolunk, hanem a korszerűsítésre, a ház felújítására, és a karbantartási munkálatokra. Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes időjárási vonzata. Mutatjuk, miket érdemes az őszi hónapokra időzíteni.

Tetőcsere, szigetelés, ablakcsere, térkövezés, és még sorolhatnánk a korszerűsítési munkálatok széles tárházát, amiknek egy részére ráadásul az otthonfelújítási támogatás is igényelhető. Vannak köztük olyanok is, amiket még a nagy téli hidegek előtt érdemes letudni. Mutatjuk ezeket.

Fűtőrendszerek ellenőrzése, cseréje

Mivel sokszor már az ősz közepén elkezdődik a fűtési szezon, így érdemes mielőbb ellenőriztetni a fűtési rendszert, hogy jól működik-e. Gondolj csak bele, milyen kellemetlen lenne, ha az első fagyos reggelen vagy estén derülne ki, hogy a kazán, a konvektor, vagy a kandalló nem működik. Ellenőrizd le őket még a hidegek előtt és csinálj egy próbafűtést! A radiátorokat se felejtsd ki! Légtelenítsd a radiátort és ellenőrizd, hogy megfelelően eljut-e a víz mindenhova.

Kéménytisztítás, -karbantartás

A kéményseprés és –karbantartás szintén őszi feladat. Győződj meg a kémény megfelelő állapotáról és jól működő füstelvezetésről is egy szakember segítségével! Ha pedig az eddigi években még nem tetted volna meg, most mindenképp szerezz be egy szén-monoxid-érzékelőt, ami jelez, ha a színtelen, szagtalan mérgesgáz a kéményből vagy a fűtési eszközeidből a lakásba került. Fontos, hogy ne csak a fűtőtestek közelébe tegyél jelzőt, hanem a tetőtérbe és az ágy mellé is!

A nyílászárók szigetelésének ellenőrzése

Bizonyosodj meg róla, hogy se az ablakok, se az ajtók nem engedik ki a meleget a lakásból! Ha találsz réseket, mindenképp szigeteld be őket, akár textillel, akár purhabbal, akár szakember segítségével. Egyrészt, hogy ne fázzatok meg, másrészt, hogy télen ne a kertet fűtsd! Ez a tetőablakokra és környékükre is igaz. A lyukakon és réseken keresztül könnyebben tud beszivárogni az eső, és ne feledd, hogy az ősz mennyire csapadékos tud lenni! Ha viszont a tetőablakaitok már nem új típusúak, a falkörüli toldozgatás, foltozgatás helyett érdemes lehet korszerűbb darabokra lecserélni őket, ugyanis most állami támogatással, akár féláron lehet hozzájuk jutni. Nem utolsó sorban pedig az új tetőablakok hőszigetelő képességéért a fűtési szezonban is hálásak lesztek!

Stabil tető a fejünk felett

„A tető a ház dugója.” Hiszen, ha nincs jól leszigetelve, innen tud kiáramlani leginkább a meleg. Ellenőriztesd tetőd állapotát, mert ha bármi hőszigetelési probléma vagy hiba merül fel, most, a fűtési szezon előtt még meg tudod javíttatni! Ne feledd, hogy az ősz általában csapadékosabb, mint a tél, így ne halogasd sokáig a tető állapotának, cserepeinek ellenőrzését!

Mindezek mellett ne felejtsd el a kertet is rendbe tenni, a növényeket a teleltető helyükre beköltöztetni. Mivel cikkünk elsősorban a ház korszerűsítéséről szól, ezért a kerttel való munkákra nem tértünk ki, viszont ez nem azt jelenti, hogy a kert körül ne lennének teendők!


Ezt a bejegyzést 2021. október 1-én tettük közzé.