Így változott a Babaváró hitel és az Otthonfelújítási támogatás

Változtak a Babaváró hitel és Otthonfelújítási támogatás szabályai. Előbbi esetén a határidőkhöz, utóbbinál a kérelmek feldolgozásához kapcsolódik a módosítás. Lássuk, mit is jelent ez pontosan.

Főbb módosítások a Babaváró hitelnél 

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású kölcsön, melyet gyermeket tervező házaspárok igényelhetik, legfeljebb 10 millió Ft értékben. Amennyiben a magzat betöltötte a 12. hetet, a hitel kamatmentessé válik az igazolást követően. További információért olvasd el Ki vehet fel babaváró hitelt és mire lehet fordítani? című cikkünket! A módosítások az alábbi területeket érintik: 

  • A hitelmentesség 12. betöltött héttel igazolható. Ezesetben a születést követően a baba világra jöttét igazolni kell. Erre 60 nap helyett most már 180 nap áll rendelkezésre.  
  • A hitel törlesztésének szüneteltetésére irányuló kérelem benyújtására eddig 60 nap, mostantól 180 nap áll rendelkezésre.  
  • A tartozás csökkentéséhez, elengedéséhez szükséges a születést, örökbefogadást igazolni. A korábbi 60 nap helyett, erre is 180 napot kapnak a párok.  
  • A kölcsön feltételezi a baba megszületését, így az első 5 év törlesztője kamatmentes. Azok a párok, akik ezt előtörlesztik, azaz 5 éven belül fizetik vissza a hitel több mint felét, de még nincs 12 hetes igazolt magzatuk, az 5 évre vonatkozó kamatokat is meg kell fizetniük. Ha úgy alakul, hogy a szerződést követő első 5 évben, de már az előtörlesztés és kamatfizetés után születik meg a baba, vissza lehet igényelni a kifizetett kamatot. Ahogy a többinél, úgy ennél a benyújtásnál is 180 napra bővül az igazolás időszaka.  

Ezek változnak az Otthonfelújítási támogatás kapcsán 

Bombaként robbant be az Otthonfelújítási támogatás, mely elsöprő sikert aratott a családok körében. Sajnos már nem igényelhető és a módosítások sem a meghosszabbításhoz kapcsolódnak. A támogatás igénylése idén már nem lehetséges, viszont néhányan örülhetnek, akiknek visszautasították korábban a kérelmét. Ha tavaly pályáztak a támogatásra, de a visszautasítás idén érkezett a kiemelt feltételek valamelyikének megsértésére hivatkozva, akkor felülvizsgálatot kérhet a család.  A nem teljesülő pontok a következők: 

  • Az igénylőnek több, mint 5.000 Ft értékű köztartozása volt a pályázat beadásakor. Ebben az esetben felszólítást kapnak a tartozás rendezésére. Amennyiben ennek kifizetését 15 napon belül igazolni tudják, ez a feltétel is teljesítettnek minősül.  
  • A támogatott gyermeknek és igénylőnek legalább 1 éve az ingatlanban kell élnie a pályázat benyújtásakor. Ezzel kapcsolatban annyi kedvezményt kapnak a családok, hogy 2022.12.31-ig kell az egy éves bentlakásnak teljesülnie.  

 

Nem szeretnél lemaradni további híreinkről, újdonságainkról?

Iratkozz fel hírlevelünkre ITT, és elküldjük neked legújabb cikkeinket!  

 

Cikkünk megírásához a Magyar Közlöny volt segítségünkre, melyből bővebb információ is kinyerhető a támogatásokhoz kapcsolódóan.  

 


Ezt a bejegyzést 2023. május 19-én tettük közzé.