CSOK és babaváró hitel gyorstalpaló

Elméletben, vagy akár már gyakorlatban is bővülőben a család, de jó lenne egy meghitt családi fészek is hozzá? Sokat hallani a CSOK-ról, falusi CSOK-ról, babaváró hitelről. Na de mit jelentenek ezek pontosan? Melyik való neked és tudod-e őket kombinálni? Cikkünkből kiderül.

Melyik mit jelent? 

 

A CSOK, azaz családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást jelent, melynek összege legfeljebb 10 millió Ft és meglévő vagy vállalt gyermekek után igényelhető.  A támogatás pontos összege függ a támogatás céljától (vásárlás, bővítés, korszerűsítés), a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől, valamint a meglévő és vállalt gyermekek számától. 

 

A falusi CSOK ennek egy módosult változata, mely bizonyos kisebb településeken található házak, lakások vásárlására és felújítására szól. Kizárólag vásárlásra nem használható fel! Ha részletesebben olvasnál a falusi CSOK-ról, akkor ezt a cikket ajánljuk, az igénylés feltételeiről pedig itt írtunk.   

 

A babaváró hitel 10 millió forint értékű kamatmentes szabad felhasználású hitel, mely a 3 gyermek születését követően kedvezménnyé alakul, tehát az adósságot elengedik. Egy gyermek esetén, ha az az igényléstől számított 5 éven belül születik, a kölcsön kamatmentes marad, 2 gyermek esetén pedig ennek 30%-át engedik el. Ebben a cikkben részletesebben összegyűjtöttük, hogy ki veheti fel és mire fordíthatja ezt a fajta hitelt.  

 

Mi a különbség? 

 

A különbség tehát az, hogy igényléskor az egyik kedvezménynek, a másik kölcsönnek tekinthető. 

 

A CSOK lényegében egy kedvezmény, melynek összege a vállalt és/vagy meglévő gyerekek számától függ. Összege maximum 10 millió Ft. A kedvezmény új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésre vagy meglévő otthon felújítására használható fel. Amennyiben a vállalt gyerekek száma nem teljesül, részben vagy egészben vissza kell fizetni a támogatást. Bár az igénylés alapfeltétele az igénylő pár házassága, a válás csak abban az esetben befolyásolja a visszafizetést, ha a gyerekvállalás nem teljesül. A visszafizetés alól többek között kedvezményezettek azok a párok is, akiknél a gyermekvállalást biológiai okok gátolják. 

 

A babaváró hitel az igénylés pillanatában még kölcsönnek tekinthető, meglévő gyermekre nem, csak tervezett babára/gyermekekre vehető fel az első 5 évben kamatmentesen. Fontos tehát, hogy még a gyermek születése előtt legyen az igénylés beadva, és az igénylőknek házastársaknak kell lenniük. Az élettársi kapcsolatban született gyermekekre nem vonatkozik a kedvezmény. A hitel a második saját vagy örökbefogadott gyermek után válik részben, a harmadik gyerek után pedig egészben (a hitel fennmaradó részét értve ez alatt) vissza nem térítendő állami támogatássá. A tartozás törlesztését pedig minden született gyermek után 3 évre felfüggesztik.  

 

Kombinálható a CSOK és a babaváró hitel? 

 

Igen. Elméletileg a kettő nem zárja ki egymást, sőt a CSOK korábban történő igénylése sem zárja ki a babaváró hitel megpályázását. Problémát az igénylő hitelképessége jelenthet, tehát ha a jövedelme már nem terhelhető további kölcsön törlesztésével. Ha a felek jövedelme tehát mindkettő visszafizetésére alkalmas, a kettő kombinálható. A babaváró hitel ez esetben más banki kamatozású hitelt válthat ki. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy babaváró hitel esetén a kedvezmények csak a gyerek, gyerekek születése után lépnek érvénybe, így minél hamarabb és kisebb korkülönbséggel születnek meg, annál nagyobb lesz a támogatás mértéke.  

 


 

Ezt a bejegyzést 2020. augusztus 4-én publikáltuk.