Jön az otthonfelújítási támogatás: Költségeid felét visszatérítik!

A 2020-as év sokakat kényszerített tartós otthoni munkavégzésre, tanulásra. Talán még sosem töltöttünk ennyi időt napi szinten az otthonunkban. Természetes hát, hogy egy-egy elhalasztott felújítás, kényelmi vagy esztétikai átalakítás iránti igényünk felerősödött. Jó hír: 2021 januárjától az otthonfelújítási támogatással az állam visszatéríti felújítási költségeid felét, maximum 3 millió forint értékben. Ismerd meg a részleteket!

2021 januárjától a legalább egy gyermeket nevelő családok (együtt élő házastársak, élettársak) egyszeri, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatást igényelhetnek magyarországi otthonuk korszerűsítésére. A programnak alapvetően három célja van: a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújításának ösztönzése, illetve az építőipari ágazat fehérítése. Nézzük meg, kik, milyen feltételek mellett jogosultak az otthonfelújítási támogatásra!


Gyermeket nevelőnek számít a támogatás aspektusából az a magyar állampolgár:

  • akinek a magzata már legalább 12 hetes,
  • akinek a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke a 25. évét még nem töltötte be,
  • akinek 25. évét már betöltött, megváltozott munkaképességű gyereke van,
  • aki olyan kiskorú rokon gyámja, aki szüleit elveszítette.

sajat-szobajaban-ulo-fiu-125858-01-XXL

 

Az otthonfelújítási támogatás abban az esetben igényelhető, ha

  • az igénylő(k), illetve kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek,
  • bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek,
  • az igénylő(k), valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik,
  • az igénylőnek nincs nyilvántartott köztartozása.


Az igénylő akkor lehet jogosult az otthonfelújítási támogatásra a fentiek mellett, ha legalább 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos TB-jogviszonnyal rendelkezik (vállalkozók esetében is).

sotet-szoba-127199-01-XXL

Legfeljebb 6 millió forintos felújítás felét, azaz maximum 3 millió forintot térítenek vissza. Jó, ha tudod, hogy az összeg fele-fele arányban anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható. Ez tehát azt jelenti, ha például 6 millió forintba kerül a felújítás, és ennek az egyik fele anyagköltség, a másik fele munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek a jogosultak mindkét támogatással. Azaz másfél-másfél millió forintot anyagköltségre és munkadíjra is elszámolhatnak a családok. Természetesen a támogatás nem bemondás alapján jár! A felújítási kiadások számláit gyűjteni kell. Tehát az igényléskor szükség lesz az anyagszámlákra és a munkadíj számláira is. Ahhoz, hogy a munkadíj is elszámolható legyen, a felújítási munkálatok elvégzésére szerződni kell a kivitelezővel, és az általa írt számlákat is el kell tenni. A szerződéshez elérhetővé tesznek egy sablont, ami egyszerűsíti a szerződéskötés menetét. Ezek együttesét szükséges benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), ezt követően lehet visszaigényelni a támogatást. Mivel visszaigénylésről beszélünk, ezért úgy tervezz, hogy a munkálatok díját neked kell megfinanszírozni, a támogatás iránti igényedet pedig utólag tudod benyújtani.

Ez a program lehetővé teszi, hogy az eddig halogatott kisebb, vagy akár helyiség szintű átalakításokat, felújításokat végrehajtsuk. Bár függ az alapanyagtól, munkadíjtól, terület nagyságától, de beleférhet például egy teljes burkolatcsere, vagy a konyha teljes felújítása, vagy külső és belső nyílászárók cseréje, redőnyök és árnyékolók, rovarhálók cseréje, vagy komplett fürdőszoba-felújítás vagy tetőcsere/tetőfelújítás, szigetelés és még folytathatnánk a sort. Ezek a felújítások nemcsak a komfortérzetünket javítják, de az ingatlan értékét is növelik.

felujitando-furdo-108504-01-XXL

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Figyelem: a CSOK-nál már elszámolt tételekre nem érvényesíthető a támogatás!

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/lakasfelujitasra-50-os-visszaterites-otthonteremtesi-program


Ezt a bejegyzést 2020. december 18-án publikáltuk.