Otthonfelújítási-kölcsön

2021 januárjától bizonyos felújítási munkálatokra akár a költségek felét, de maximum 3 millió Ft-ot visszaigényelhetünk az otthonfelújítási támogatással. Mivel a támogatás csak a számlák benyújtásával, utólag igényelhető vissza, így önköltségen kell a felújítást elvégezni. Azok, akik ezt önerőből nem tudják fedezni, kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönt vehetnek fel. Olvass tovább, ha Te is érintett vagy a témában!

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének nem feltétele a saját megtakarítás: a munkálatokra otthonfelújítási-kölcsön vehető fel, amit aztán az utólag folyósított otthonfelújítási támogatásból visszafizethetünk. Miután benyújtottuk a számlákat, és jogosultakká váltunk az otthonfelújítási támogatásra, az összeg folyósítását követően, hiteltörlesztésre is fordíthatjuk a kapott összeget. Banktól függően, a támogatás folyósítása után egy vagy akár több részletben.  

Ki igényelheti az otthonfelújítási kölcsönt? 

Olyan 18. életévét betöltött személy, aki legalább egy gyereket nevel vagy gyermeket vár. További feltétel, hogy jogosult legyen az otthonfelújítási támogatásra, melynek feltételeiről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben.  A hitelnek, ahogy a támogatásnak sem feltétele a házasság. Egyedülállók és élettársak is igényelhetik. Az igénylőnek emellett köztartozás mentesnek kell lennie, legalább 1 év folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkeznie vagy igazolnia kell folyamatban lévő felsőkorú tanulmányait.  

Emellett bankoktól függően lehetnek további szűrőtényezők is úgy, mint ingatlanfedezet vagy minimális, havi, nettó jövedelemigazolás. Ezzel kapcsolatban a kiszemelt bankfióknál kell érdeklődni és további tájékoztatást kérni! A bankok továbbá a határidejét is meg szokták szabni a felújításnak. Átlagosan körülbelül 1 évet kapunk erre. 

Mennyi az annyi? 

Az otthonfelújítási hitel összege maximum 6 millió Ft lehet, ami évi, fix, 3 százalékos kamatozású és legfeljebb 10 évre vehető fel. A ténylegesen igényelhető hitelösszeg a hitelbírálat során derül ki, amikor a bank megállapítja az igénylő hitelképességét az igénylő igazolható jövedelme és az ingatlan értéke alapján. 

Kinek éri meg az otthonfelújítási kölcsön? 

Bárkinek, aki teljesíti az otthonfelújítási támogatás igénylésének feltételeit és lakásfelújításon gondolkodik, de nem tudja önerőből finanszírozni a munkálatokat. A hiteligénylés során érdemes a bankkal egyeztetni a felújítási munkálatokról, hogy biztosan olyan projektekbe vágjunk bele, amire jár a támogatás. Máskülönben a hitelből fedezett felújítás nem kapja meg utólag az állami támogatást, és önerőből kell a kölcsönt törleszteni.  

 
Tovább olvasnál otthonfelújítás témában? Ezeket a cikkeinket se hagyd ki! 


Ezt a bejegyzést 2021. július 16-án publikáltuk.