Kinek jár építkezés esetén a 27%-os ÁFA-visszatérítési támogatás?

Továbbra is folytatódnak a fészekrakást segítő támogatások. 2021. január elsejétől az építkezők is kedvezményben részesülhetnek. Az ÁFA-visszatérítési támogatás saját erős építkezés esetén igényelhető, mégpedig áfavisszatérítés formájában. Ki jogosult az ÁFA-visszatérítési támogatásra és milyen feltételek mellett? Olvass tovább!

Az új, generálkivitelező bevonása nélkül megépülő házak, lakások tulajdonosai a 27%-os ÁFA-tartalmú építkezési és telekár számlák forgalmi adóját maximumom 5 millió forinting visszaigényelhetik.  A 2020-tól életben lévő támogatás korábban csak a kijelölt településeken építkezőknek volt pályázható, de 2021-től már országosan kiterjesztették a pályázatot.  

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az épülő ingatlannak? 

Legfeljebb 150 nm hasznos alapterületű új lakás vagy legfeljebb 300 nm hasznos alapterületű új, egylakásos lakóépület építése során igényelhető, amennyiben generálkivitelező vagy fővállalkozó nélkül, saját erőből történik az építkezés, azaz önállóan kezdünk neki vagy minden munkálatra külön mesterrel szerződünk. Az építési telek tulajdonosának természetes személynek kell lennie. Fontos tudni, hogy magánszemély nem tud forgalmi adóval ellátott számlát adni, így ha a telek eladója nem cég, a telek vételárának számláján nem keletkezik visszaigényelhető ÁFA.  

Mire igényelhető a támogatás? 

Az építkezéshez kapcsolódó alapanyagok és szolgáltatások 27%-os ÁFA-tartalmú számláinak, valamint a telek vételárához kapcsolódó számla 27% -os forgalmi adójára.  

Mennyi igényelhető? 

A benyújtott számlák forgalmi adójának összege, maximum 5 millió forintig.  

Meddig igényelhetőjúnius 30-ig a 2018. január elseje után kiállított ÁFA-tartalmú számlákra. 

  1.  

Mik a támogatás buktatói? 

Az igénylés során nyilatkozni kell arról, hogy az építési munkálatok legelejétől a legvégéig nem születik generálkivitelezővel együttműködés, mely során a kivitelező vállalja a kulcsra kész lakás megépítését, amit a munkálatok végén ad át. 

Mi történik, ha mégis megbízunk egy generálkivitelezőt?  

Amennyiben az ingatlan paraméterei megfelelnek a feltételeknek, generálkivitelező építi és adja át, valamint CSOK-ot is igénybe veszünk a fészekrakáshoz, akkor 5% ÁFA igényelhető vissza az alapanyagokhoz, szolgáltatásokhoz és telekárhoz kapcsolódóan.  

Milyen más esetekben jár még a 27%-os ÁFA támogatás? 

A falusi CSOK kistelepülésein található lakások, épületek bővítésére, korszerűsítésére is visszaigényelhető a 27%-os ÁFA, maximum 5 millió forintig. Ez a támogatás 2022. december 31-ig érvényes. 

A támogatással kapcsolatos további információért érdeklődj bankodnál vagy  ajánljuk a 16/2016-os kormányrendelet III. fejezetét, míg használt ingatlan bővítéséhez, korszerűsítéséhez kapcsolódóan a 17/2016-os kormányrendelet 7/A bekezdésnek 19/I § lesz segítségedre. Mi cikkünk megírásához a rendeletek mellett a család.hu weboldal információit is felhasználtuk.  


Ezt a bejegyzést 2021. augusztus 16-án tettük közzé.