Energiahatékonyság és energiatakarékosság

A jövőbe nem látunk, viszont az elmúlt években tapasztalt változások a világban és a gazdasági környezetünkben – például az energiaárak terén – arra sarkallnak, hogy tegyünk törekvéseket az energiahatékonyság és az energiatakarékosság irányába. Nézzük meg együtt, miket tehetsz ennek érdekében otthon!

Az energiahatékonyság a mai kor egyik gyakran előforduló szava. Azt jelenti, hogy arra törekszünk, hogy egy cél elérésért vagy feladat végrehajtásához olyan eszközt vagy rendszert alkalmazunk, ami kisebb energiabefektetést, így energiafelhasználást igényel. Éppen ezért az energiafogyasztás terén megmutatkozik az eredménye, de a hangsúly az eszközön van. Picit konkrétabban azt jelenti, hogy az otthonodnak mennyire hatékony az energiafelhasználása a ház fűtéséhez és hűtéséhez, a világításhoz, a kisebb és nagyobb háztartási gépekhez és egyéb energiaigényes berendezésekhez. Ha tehát energiahatékonysági céllal tervezel korszerűsítést, akkor azt kell megvizsgálni, hogy hol tudod csökkenteni az energiaveszteséget és javítani az energiafelhasználást. Ezek eredményeként fenntarthatóbb lesz az otthonod energiagazdálkodása. 

 

Mit tehetsz, hogy energiahatékonyabbá tedd az otthonod? 

  • Legyen megfelelő a hőszigetelés! Kívül, belül, alul felül! A homlokzat szigetelése mellett a tető és a padló szigetelése is kulcsfontosságú. 
  • Cseréld le régi nyílászáróidat új nyílászárókra! Már a homlokzati- és a tetőablakok cseréjével is jelentős változást érhetsz el! Az új tetőablak közvetlen környezetében akár 5°C –kal is nőhet a hőmérséklet, a helyiség belsejében pedig 1-2°C-kal. Mit nyerhetsz a tetőablakok cseréjével? című bejegyzésünkben erről többet olvashatsz! 
  • Modernizáld a fűtési rendszert! 
  • Alkalmazz okos megoldásokat, okosítsd otthonodat! 
  • Mérlegeld a megújuló energiaforrások hasznosítását, például napkollektor, napelem, hőszivattyú segítségével. 

A témában tovább olvashatsz ide kattintva.  

 

Az energiatakarékosság pedig a kevesebb energia felhasználásával megspórolt pénzre és a környezetterhelés csökkentésére irányul.  

  • Cseréld le régebbi, magasabb energiafelhasználású háztartási gépeidet alacsony fogyasztású, energiatakarékos gépekre! És érdemes körül nézni a kazán, bojler, radiátorok között is. 
  • Okos szellőztetés: A VELUX Active rendszer telepítésével különböző kritériumok mentén automatizálhatod a szellőztetést. Erről egy korábbi bejegyzésben írtunk bővebben: Automatizált, ütemezett szellőztetés VELUX tetőablakkal
  • Okos világítás: szabályozd a fényerőt az időjárásnak megfelelően! És magát a világítást is kötheted például mozgás feltételéhez – pl. kocsibeálló, garázs, folyosó. 

A cikkünkben megismert korszerűsítési javaslatok elvégzésével csökkentheted az otthonod energiafogyasztását, így környezetbarátabb és költséghatékonyabb fészket teremthetsz. Ne feledd, ezek a beruházások megtérülnek! 

 


Ezt a bejegyzést 2024. február 25-én publikáltuk. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: