Miért érdemes fontolóra venni a tetőablakok mennyiségét a ház felújítása során?

Akár egyszintes, többszintes, akár tetőtérrel beépített házról legyen szó, egy biztos: a megfelelő fényviszonyokat biztosítani kell ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat és egészséges legyen otthonunk. Felújítás során érdemes átgondolni, hogy elégedettek vagyunk-e az otthonunkban lévő természetes fény mennyiségével. Ha a válasz nem, nem érdemes sokáig halogatni az ezzel kapcsolatos bővítést, felújítást. 

Ha belegondolunk, logikusnak tűnik, és meg sem lepnek minket annak a kutatásnak az eredményei, amelyben alátámasztották, hogy tetőablakok hozzáadásával nemcsak a családi ház fényviszonyai javulnak, hanem a fény pozitív élettani hatásai is fokozódnak. És ez igaz Európa minden éghajlatán! Hiszen mint tudjuk, a napfény alapvető szükségletünk, és annak hiánya komoly pszichés és egészségügyi gondokat okozhat. Lássuk, milyen eredményekre jutott a kutatás! 

Sokkal több természetes fény jut be otthonunkba

Az első és legfontosabb, hogy a tetőablakok hozzáadása a napfény mennyiségének és előfordulásának 300 és 3000 lux értékek közötti növekedéséhez vezetett. A következő ábrán megfigyelhető közelebbről, hogyan néz ki ez egy konyha esetén, ha tetőablakot kap. A grafikonon jól látszik, hogy a természetesfény-ellátás 40%-kal nőtt minden irányból és éghajlaton tesztelve.

Természetes napfény mennyiségének növekedését mutató ábra tetőablakok esetén

Energiát spórolunk vele

A több természetes fény emeli azon órák számát, amikor az elektromos világítás nem szükséges, ami jelentős mennyiségű energiamegtakarításhoz vezet. Így sokkal tovább élvezhetjük a szemünknek és lelkünknek is jobban eső természetes, nem pedig mesterséges fényt! Az alábbi ábra az energiamegtakarítás mértékét mutatja a 100 kilowattóra/év viszonylatban, minden irányból és éghajlaton tesztelve.

Tetőablakok hozzáadásának hatása az energiatakarékosságra ábra

A láthatóakon túl is érzékelhetők pozitív hatásai

Szervezetünk belső, élettani folyamataira és viselkedésünkre is nagy hatással van a fény, melynek nem-vizuális, más szóval melanopikus hatásai olyan folyamatokat befolyásolnak, mint a stresszhormon (kortizol) és alvóhormon (melatonin) termelése, ezzel hatva éberségünkre vagy fáradtságérzésünkre. Az épületvilágítás tervezése során érdemes a fénynek ezeket az úgynevezett nem-vizuális hatásait is szem előtt tartani, hiszen minél több természetes fény jut be a megfelelő napszakban, annál kedvezőbben hat biológiai folyamatainkra.  

Ehhez kapcsolódóan a tanulmány azt is felmérte, hogy tetőablakok hozzáadásával, a nap különböző szakaszaiban, szemmagasságban mennyi természetes fény jut be, ezáltal felbecsülve a fény nem-vizuális hatásait. Az eredmények jelentős növekedést mutattak a napfény potenciális nem-vizuális pozitív hatásait illetően a tetőablakok hozzáadása után: 25%-os növekedés a reggeli és 45%-os növekedés a délutáni periódusban. Hasonló növekedések figyelhetőek meg minden szobában, minden irányból és éghajlaton tesztelve.


Ezt a bejegyzést 2020. június 22-én publikáltuk.