Nyárból az őszbe: érkezz meg frissen, üdén!

Idén talán kicsit nehezebb áthangolódni az őszre, kint tombol még a meleg, a természet is szép üde. Nem is nagyon van kedvünk még búcsút venni a nyártól, talán csak a hűvös reggelek emlékeztetnek minket arra, hogy ennek lassan vége. Bármeddig is tartson a vénasszonyok nyara, ezt a cikkünket bármikor előveheted, ha felkészülnél az új évszakra. 

Tankold fel a kiürült raktáraidat! 

Azt gondolnánk, hogy a nyár csupa testi-lelki feltöltődés, csak úgy szívjuk magunkba a napsugarakat és az idény gyümölcsökkel a vitaminokat. Hajlamosak vagyunk mindent belesűríteni a mögöttünk lévő pár hónapba, ami az ősz elejére jócskán leszív belőlünk. A nyár végén már a bikini test se hangsúlyos, így belefuthat pár dorbézolásba. Töltekezz fel vitaminokból, egyél újra jól, egészségesen és finomakat, hogy megerősítsd immunrendszered az őszi vírusokkal és a kimerüléssel szemben! 

Szelektáld át a ruháidat! 

Nézd át, mi az, amit nem szeretnél az idén előhúzni a szekrényből, és még az ősz elején tárazz be a szezon új darabjaiból! Talán több kedved lesz a meleg ruhákhoz nyúlni, ha van közte egy-két friss, szemednek kedves darab! Sokszor azt sem tudjuk, hogyan öltözzünk az időjáráshoz. Reggel és este hűvösre fordul, napközben pedig még nyár van. Ilyenkor könnyű megfázni. Érdemes erre is odafigyelni! 

Frissítsd fel a környezetedet!  

Ilyentájt valahogy több a kedvünk tenni-venni. Az erkély, terasz ősziesítése is segít áthangolódni. Esténként már korábban sötétedik és a levegő is hűvösebb, de ettől még nem kell beköltözni. A pihe-puha pokrócok, lampionok, puha szőnyegek, mini tökök és őszi dekorációk feldobják a kint töltött koccintós estéket. Pár tipikusan őszi nővényt is beszerezhetsz a teraszra, ha a virágoktól sem szeretnél még búcsúzni. A krizantém, viola, árvácska, őszirózsa ezekben a hónapokban nyílik.   

Új évszak, új szokások 

A nyári kánikula nem hozza meg a kedvünket a sportoláshoz, főleg, ha a te naptárad is már tavasszal betelt programokkal egészen szeptemberig, a hőségről nem is beszélve. Az ősz viszont tökéletes időpont az új szokások, hobbik elkezdéséhez. Kinti sportoláshoz ilyenkor a legtökéletesebb az időjárás. Ha az aktívabb, monoton sportok kapcsolnak ki, akkor az erdőben futás meditatív hatása segít lecsendesíteni az elmét, a tempó pedig levezeti a testedben ragadt feszültséget. Ha te inkább csak akkor futnál, ha kergetnek, akkor a jógát érdemes kipróbálnod! Csapd ki a jógamatracot a teraszra, erkélyre, kertbe és mélyülj el a jóga rejtelmeibe! A rugalmatlanság nemcsak testi tünet! A jóga az elme, gondolkodás merevségének oldásában is segít. 

Hangold át otthonodat is!  

A nyári jövés-menés nemcsak élményeinket gazdagítja, de a ház körüli teendőket is. Nem hibáztatunk, ha nyáron neked is volt sokkal jobb dolgod, mint ezeket elvégezni, és ez így is van jól. Ősszel viszont érdemes letudni a kisebb felújítási munkálatokat. Kerítés építésére, kert karbantartására, tetőablakok cseréjére, bővítésére szuper időszak. Utóbbinak nemcsak az az előnye, hogy a több ablak több napfényt enged be, ami ősszel is őrzi a nyári, napfényes napok hangulatát, de a csere energiahatékonyabbá teszi a téli időszakot. Az új ablakok jobban szigetelnek, ezáltal spórolhatunk a fűtési költségeken.  

Újulj meg te is! 

Régóra szemeztél egy új hajszínnel vagy frizurával? Ennek kipróbálására az ősz a tökéletes időszak. A napfény, sós víz egyébként is roncsolja a hajszálakat, ezért nem árt egy kis frissítő hajvágás. Ha csak egy kicsit változtatnál a külsődön, egy sötétebb, őszi rúzs vagy kényeztető arckezelés feldobja a szürkülő, ködös őszi napokat. 

Olvasnál még tippeket az őszre? Ezeket a korábbi cikkeinket ajánljuk: 

 

Te hogyan hangolódsz át a sárguló falevelek évszakára? Írd meg nekünk kommentben! 

 


Ezt a bejegyzést 2023. szeptember 12-én tettük közzé.