Milyen legyen a tetőtéri fürdőszoba?

A tetőtéri fürdőszobák elrendezését minden esetben a rendelkezésre álló tér mérete és a tetősíkok határozzák meg. A következőkben arról fog szó esni, hogy hogyan maximalizálhatjuk a kényelmet akár kicsi, akár nagy alapterület áll rendelkezésre tetőtéri fürdőszobánkban.

Abban az esetben, ha tágas térrel rendelkezünk, és a födém is bírja a terhelést, érdemes fürdőkádat - vagy akár jakuzzit - is betervezni. A kád ez esetben lehet sarokkád, szabadon álló vagy dupla szélességű kád is. A tetőablakokat és a fürdőkádat úgy pozícionáljuk, hogy a kádat jól megvilágítsa a napfény. A fürdőzés napfürdőzéssel vagy éjszakai csillagos égbolt nézegetésével egybekötve mindig kellemes, főleg, ha nem vagyunk egyedül. Az ablakot, ablakokat ebben az esetben többnyire a kádba belépve tudjuk nyitni és csukni, de ez talán egy vállalható kompromisszum a látványért cserébe. Amennyiben a fürdőnk alapterülete kicsi, akkor sem kell lemondanunk a kádról, csak ez esetben érdemes közvetlenül a térdfal mellé, a ferde fal alá tenni azt. Viszont így tudomásul kell vennünk, hogy állva sajnos nem zuhanyozhatunk a későbbiekben.

145451-01-M_Bathroom-13-4-08-in-2-GGL-napfeny-2

Kivéve persze, ha a fürdőnk megengedi, hogy külön zuhanyozót is létesítsünk. Mindenesetre, ha a kád térdfal elé kerül, legalább 190 cm szükséges fejtérnek ott, ahol belépünk a kádba.

szabadonallo-szaniterek-109848-01-XL

A zuhanyozót ideális esetben a függőleges, teljes magasságú falakra érdemes telepíteni. Nagyméretű fürdő esetén a zuhany minden fala lehet teljes magasságú, szabályos alakú, kb. 210 cm magas, akár dupla széles is, vagy járható, de még akár leülő, pad is elférhet benne. Ha kevés a helyünk, sokszor előfordul, hogy a zuhanyzó egyik része, vagy egésze a ferde fal alatt van. Ebben az esetben is jó megoldás a térdfalhoz leülő elhelyezése. Amennyiben ide tetőablakot helyezünk, a zuhany a lehető legtávolabbra kerüljön, és az ablak védelmében a csapódó vízzel vigyázzunk!

allozuhany-112130-01-XXL


Alapvetően a mosdó szintén a teljes magasságú, függőleges falakon van ideális helyen, de helyszűke esetén mosdószekrényt a függőleges falon a ferde fal mellé is betervezhetjük, csak a megfelelő fejtér – ez lehetőleg legyen mindig minimum 190 cm - miatt körültekintően kell kiszámolni a mosdó ideális helyét. A tükör a tetősík alakjához is igazodhat, hogy minél több helyet kihasználjunk, és ez esetben a nagyméretű tükör nagyban hozzájárul a térérzet növeléséhez is.

beepitett-furdokad-110228-01-XL

A wc egy tágas fürdőbe sok helyre kerülhet, de mindig jó, ha nem azt látjuk a belépéskor először, hanem inkább takartabb helyen foglal helyet. Ha van elég hely, egy bidét is helyezhetünk a wc mellé. A legkevesebb helyet a wc és bidé igényli, így kis fürdőkben a ferde fala alá, a térdfalakra is helyezhetjük (ha az legalább 100-110 cm magas), de természetesen itt is meg kell legyen a 190 cm magas fejtér a wc előtt állva.

A tárolást tekintve a nagyobb fürdőkben kisebb, szellősebb mosdópult mellett nagyobb, szabadonálló szekrények is elférnek a függőleges falakon, vagy kisebb, beépítettek a térdfalak előtt. Az apróbb fürdőkben a mosdópultot kell maximális méretűre tervezni, és fölé érdemes tükrös szekrényt betervezni, hogy oda is lehessen pakolni. Pár apró tárolókosár segíthet még a problémán.

beepitett-pult-terdfalnal-532178-01-_STR5021-kopia

Elegendően nagy fürdőben a kényelmi szempontokat fokozó puff, szék, vagy relaxfotel, ágy is befér, emellett pedig minihűtő is kozmetikai termékeinknek, de akár még sminkasztal is székkel. A kisebbekben a wellness érzést kellemes textúrákkal, zöld növényekkel, puha textilekkel, természetes anyagú vagy épp ellenkezőleg, glamour kiegészítőkkel érhetjük el. A helyiség méretétől függetlenül tehetünk be mindenféle okos megoldást, hangtechnikát, kisebb-nagyobb tv-t is. Továbbá, ha szeretjük a tetőtér hangulatát, akkor hagyjuk meg eredeti állapotukban a tartó oszlopokat, tetőgerendákat, és a melegség érzetét pedig tovább fokozhatjuk, ha a fürdőszoba egy szép faburkolattal van ellátva, persze csak amennyiben a családunkra nem jellemző a pancsolás.

Végezetül elmondható, hogy akár kicsi, akár nagy a tetőtéri fürdőnk, akkor amennyiben szakszerű a tetőtéri homlokzati falak és a tető szigetelése (tehát páraáteresztő, például kőzetgyapot), abban az esetben feltétlenül érdemes tetőablakot betervezni, beépíteni, hiszen a ferde síkok optikailag kicsinyítik a teret, amit leginkább világos színekkel és sok fénnyel lehet ellensúlyozni. Természetesen a tetőablakokat akár sorolhatjuk is, többet is betehetünk egynél, de minden esetben gondoskodnunk kell a megfelelő árnyékolásukról illetve a gyakori szellőztetésről, légkondicionálásról is, hogy a tér napfényes legyen, de ne kellemetlenül meleg a nyári hónapokban, és a párát is meg tudjuk szüntetni!

 

Te hogyan valósítanád meg vagy valósítottad meg álmaid tetőtéri fürdőszobáját?

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2021. június 27-én tettük közzé.