Miért éri meg belsőépítészt megbízni a tetőtér kialakításához?

Családi házak esetében az egyik leggazdaságosabb megoldás, ha lakhatóvá tesszük a lakás már meglévő, de ki nem használt tetőterét. A megfelelő hasznosításhoz sok szempontot kell mérlegelni, többek között ezért is érdemes a megfelelő belsőépítész szakembert felkérni a feladatra. 

A tetőtér beépítése során először is azt kell megvizsgálnunk, hogy az épület meglévő szerkezeti adottságai mire adnak lehetőséget, majd azt, hogy a tervezett átalakítás milyen módon befolyásolja az épület tartószerkezetét és külsejét. Fontos tisztában lenni azzal, hogy minden tartószerkezetet (födém, tetőszerkezet, tartófalak), illetve az épület homlokzatát, kontúrját érintő változás építési engedélyköteles. A tartószerkezeteket érintő változásokhoz általában statikus tervező közreműködésére is szükség van. 

A tetőtér beépíthetőségét elsősorban a tető hajlásszöge (a lehetséges tér magassága), a tetőszerkezet kialakítása és a födém teherbírása befolyásolja.  

Főleg családi házaknál gyakori, hogy az eredetileg nem beépítésre szánt padlásnál a zárófödém fagerendás kivitelű, ilyenkor mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy a tervezett funkciókat, bútorozást a meglévő födémszerkezet elbírja-e. Ha nem, akkor szükséges a födém megerősítése. Szintén a födémet érinti, hogy a tetőtér megközelítésére szolgáló lépcsőhöz megfelelő nyílásra van szükség. Ha ez eredetileg nem volt betervezve, akkor ennek kialakítása szintén nehézséget és többletköltséget jelent, s különösen monolit betonfödémnél, beton-, vagy kerámiagerendás födémnél okozhat gondokat. Ehhez mindenképpen szükséges építész/statikus szakvéleményét kikérni. 

A másik szempont, ami viszont már a tér használhatóságát befolyásolja, az a tető szerkezetének kialakítása. Minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál kisebb területen lesz elég a belmagasság a normális használathoz. Ugyanilyen fontos azonban a fedélszék, azaz a tetőt tartó faszerkezet kialakítása. A ma igen gyakori szeglemezes tetőknél általában nagyon nehéz használható teret nyerni, de a hagyományos fedélszékek esetében is szükség lehet egyes szarufák, szelemenek, székoszlopok kiváltására a tetőablakok, vagy tetőfelépítmények beépítéséhez.  

A tetőtér beépítésénél a legfontosabb feladatok: a megfelelő hőszigetelés, csapadék elleni szigetelés, párazárás, szellőzés, természetes világítás és tűzvédelem biztosítása, végül, de nem utolsósorban a padló alatti lépéshanggátlás kialakítása az alattunk lévő szint zajvédelme miatt. 

vilagos-tetoter-ID10036493_116718-01-XL 

Az eddigiekből is jól látszik, hogy a tetőtér kialakítása és otthonossá tétele nem egyszerű feladat. Rengeteg fejfájástól kímélhetjük meg magukat, ha ennek nem egyedül vágunk neki. Hozzáértés hiányában ugyanis sok fontos dolgot nem is mérlegelünk, ami a későbbiekben problémát, anyagi kárt, de akár balesetet is okozhat. Jobb előre felkészülni és a megfelelő szakemberrel együtt átgondolni a lehetőségeket, mint utólag plusz idő és költség árán pótolni a hiányosságokat vagy újratervezni a projektet. A fenti kérdésekben az építész és a belsőépítész tud átfogó segítséget nyújtani. 

 

A belsőépítész feladatai és eszközei a tetőtér otthonná formálása során: 

  • sok fehér szín, tükrök és fényes felületek használata, 
  • pasztellszínek preferálása, 
  • kevés erős, sötét vagy élénk szín, tapéta alkalmazása, 
  • homogén, uni terek létrehozása egyszínű padlóval és falakkal, 
  • illúziókeltés eget, hegyeket, természetet imitáló festett és tapétázott felületekkel, 
  • nem erős és nem sok kontraszt alkalmazása a térben, 
  • természetes anyagok használata, 
  • alacsonyabb, hosszúkás, lábon álló bútorok hosszanti elhelyezése, 
  • falra szerelt bútorok, polcok, szaniterek preferálása a légies hatás érdekében, 
  • állólámpák helyett fali- vagy asztali lámpák elhelyezése, 
  • ferde falak alá gyereksarok, konyhapult, tárolók, kanapé, ágy, kád betervezése (90 cm-es térdfaltól), 
  • ajtók feletti részek kihasználása, 
  • beltéri üvegfalak, térben álló polcok betervezése, 
  • sarok étkező kialakítása padokkal, 
  • fogópár feletti légtér kihasználása, 
  • természetes fény bevezetése, bevilágítás megtervezése. 

Bár ezek első olvasatra talán egyértelműnek tűnhetnek, de a pontos anyagok, méretek, arányok, gazdaságos elrendezés kialakítása nem könnyű feladat. Ha ehhez hozzávesszük a fentebb említett építészeti, világítástechnikai, gépészeti és statikai problémákat, akkor könnyen rájövünk, hogy a belsőépítész tudja pontosan megtervezni tetőterünket. Ne ezt a tételt akard megspórolni, mert könnyen ráfizetés lehet a vége! 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:  

www.hnadesign.hu

 

Kapcsolódó írásaink:  

 


Ezt a bejegyzést 2023. február 24-én tettük közzé.