Ősz végi tippek az erkély, terasz, kert téliesítésére

Az év egyik leghangulatosabb időszakához érkeztünk. A hideg koktélokat gőzölgő italokra, a kerti fotelt puha kanapéra cseréljük. Ilyenkor nemcsak mi csendesedünk le, hanem növényeink is téli álmot alszanak. Mielőtt azonban a kinti fényfüzéreket felaggatod, érdemes a virágok és az erkély, terasz vagy kert téliesítéséről gondoskodnod. Tarts velünk és segítünk benne!

Nézd át alaposan a növényeket! 

A téliesítés alapszabálya, hogy csak egészséges növényt teleltetünk át az új évbe. Nézd át alaposan, ha teheted, nagyítóval is a leveleket! Ha levéltetűvel találkozol, 50 hőmérsékletű vízzel öblítsd át a problémás területeket! Pajzstetűvel szemben pedig kókuszolajos vattával törölgesd át a gyanús részeket.  

Mikor kezdjük a teleltetést? 

Ne túl korán és ne túl későn! A hideg szükséges ahhoz, hogy a kártevők elpusztuljanak, így ha az előrejelzés szerint tartósan marad a fagy már éjszaka, akkor kezdj neki a műveletnek. 

Hogyan teleltessünk a kertben? 

A növény típusától függ, hogy mennyire strapabíró a fagyokkal szemben. Ezeknek érdemes egyesével utánanézni és eszerint eljárni. Alapvetően elmondható, mindegyiket érdemes jól meglocsolni még a nagy fagyok előtt. A metszéseket az ősz elejére célszerű időzíteni, hogy ne hozzanak már új hajtásokat, amik elfagynak. Hagyjunk inkább elszáradni a meglévőeket. Ha közvetlen a fagyok előtt metszünk, akkor a még nem begyógyult szárak betöredezhetnek a hidegek hatására. A talajt hőszigetelhetjük gallyakkal, fenyőlevelekkel.  

Hogyan téliesítsünk a teraszon, erkélyen? 

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy a kint hagyott cserepek milyen anyagból készültek! A beton, kerámia, terrakotta ellensége a fagy. Ezután nézzük meg a földjüket és kukkantsunk be a cserép aljába! A pangó víz ugyanis hamar megfagy. Még a nagy fagyok előtt locsoljunk, ezután pedig ritkábban és azt is a melegebb időpontokra tartogassuk, hogy ne fagyjon meg éjszaka a föld és a gyökér! Emellett szintén jó, ha gondoskodunk a növények hőszigeteléséről. Ha szükséges, tekerjünk plusz rétegeket a cserepek köré! Célszerű fadeszkát is tenni a cserép alá, illetve gallyakkal védeni a gyökeret, földet. Ha a ház, lakás fala vagy ablak közelébe költöztetjük őket, a bentről kiszökő meleg és kellemesebb hőmérsékletű falak javítani tudnak a hőérzeten.  

A mediterrán növényeket, mint például a leandert, érdemes sötét helyre, fűtetlen helyre vinni. Ugyanerre van szüksége a cserepes rózsának és a muskátlinak is. Minél sötétebb helyre kerül, annál hidegebb is legyen! Öntözni ritkán, 1-2 hetente és keveset kell őket, tápoldatozni pedig egyáltalán nem. Érdemes minél gyakrabban ellenőrizni a leveleiket a téli álom során, hogy ne lepjék el őket az élősködők! A begóniát, díszcsalánt, fűszernövényeket költöztessük be a lakásba! Nekik sok fényre van szükségük, viszont ne tegyük fűtőtest közelébe, mert kiszáradnak!  

Mi legyen a kerti bútorokkal? 

A műanyag bútorokat egy alapos tisztítás és száradás után takarjuk le műanyag fóliával! Ez megvédi a hótól, fagytól, csapadéktól. A fa bútorokat érdemes lekezelni, hogy jobban kiállják az időjárás próbáját. Ha biztosra szeretnénk menni, jó, ha be tudjuk őket költöztetni. A letakarás viszont itt nem opció, hiszen könnyen be tud gombásodni az átnedvesedett, fülledt fa.  


Ezt a bejegyzést 2022. november 16-án tettük közzé.