Hogy a tető nyugodtan aludhassa téli álmát

Ahogy kint lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála, egyre jobban értékeljük az otthon melegét. Ehhez azonban tetőnknek télen is a topformáját kell hoznia. Mutatjuk, hogy mire ügyelj!

A tetőszerkezetnek és a cserepeknek hosszú évekig ellen kell állniuk a zord időjárásnak, főleg télen. Ha tetőnket alkalmas időben, rendszeresen, szemrevételezéssel ellenőrizzük, valamint kellő figyelemmel gondoskodunk róla, minőségbeli romlás nélkül vészeli át ezt az időszakot is.

Családunk, környezetünk és tetőnk megóvásának érdekében javasolt bizonyos tetőbiztonsági elemek telepítésében is gondolkodni. Ide tartoznak például a hófogó rácsok, amelyek megakadályozzák az egybefüggő hótömeg leesését, vagy feldarabolják az olvadás közben lecsúszó hótáblákat. Hazánkban a hófogók legelterjedtebb fajtája a felületi hótartást biztosító kampós megoldás, habár az nem minden helyzetben tudja helyettesíteni a hófogó rácsot.

Hófogók a tetőn

Új tetők esetén a hófogók tetőfedés közben egyszerűen beépíthetőek, utólag is lehet hófogókat telepíteni, de azt mindenképp bízzuk szakemberre!

Az ereszrendszer kitakarítását a tél beköszönte előtt is érdemes megtenni. A falevelek ugyanis eltömíthetik az ereszcsatornákat, amelyek így nem képesek megfelelően biztosítani az olvadékok távozását. Emellett arról is meg kell győződni, hogy nincs olyan fa a ház mellett, amelynek ágai a tetőre rálógathatnak, ugyanis a leszakadt gallyak szintén jelentős kárt okozhatnak, ezért javasolt eltávolíttatni őket.

A tél nem igazán alkalmas a tetőfedési munkák elvégzésére. Az újépítésű házak esetén igyekezni kell, hogy a hideg időjárás beköszönte előtt tető alá kerüljön az épület, megelőzve a szerkezet átázását és a fagykárt. Ha meglévő tetőnket szeretnénk felújítani, azt szintén időzítsük máskorra.

Ezekben a hónapokban inkább a tervezgetésé legyen a főszerep, így, mire elolvad a hó, magabiztosan foghatunk bele a tetőépítésbe!

terran-banner


Ezt a bejegyzést 2020. december 15-én tettük közzé.