Rendhagyó megoldásokkal tökéletes tető

Wágner Gáspár Rendszermesterünk korábban már bemutatkozott az Ablak a tetőbe blogon. Több mint 30 éve foglalkozik tetőfedéssel, 2018 óta pedig a BMI Bramac Rendszermesterek csapatát erősíti. Munkáját tekintve igazi maximalista, aki hisz abban, hogy a szakértelem mellett a szépérzék is elengedhetetlen a tökéletes tetőhöz. Szívének legkedvesebb munkája egy Szigetújfalun található családi ház felújítása volt, amely számos szakmai kihívást tartogatott: ezt az általa „tető alá hozott” felújítást mutatjuk be.  

Általában a beázás az egyik leggyakoribb intő jel, amely afelé mutat, hogy el kell gondolkodnunk a tetőfelújításon, így volt ez a Szigetújfalun található családi ház esetében is. Szintén a felújítást sürgette, hogy a tetőtéri hálószobákban nyáron magas hőmérséklet uralkodott. Beépített tetőterek esetén ez előfordulhat, így a megfelelő hőszigetelés, illetve az ideális fényviszonyok kialakítása ezekben a helyiségekben elengedhetetlen. Az az ideális, ha a tetőterekben a fentről érkező természetes napfényt tudjuk “befogni” - ezt például a tetősíkba illeszkedő tetőablakokkal tudjuk elérni. 

A padlástér szigeteléséhez a BMI Bramac Therm PIR integrált hőszigetelő rendszerére esett a választás. A beton kistetőket nehéz volt úgy burkolni, hogy az eredeti vonalakat megtartva esztétikailag is jól mutasson a végeredmény. Emellett a másik nagy kihívást a boltíves tetőrészek jelentették, amelyeket teljesen be kellett burkolni PIR szigetelőanyaggal, a forma megőrzése érdekében. 

A hagyományos fedésképhez végül a BMI Római Novo tetőcserepet választották, amely rubinvörös színben kiválóan illeszkedett a házhoz. Amire Wágner Gáspár a legbüszkébb, hogy a süllyesztett vápákat és az összes tetősíkot sikerült összehozniuk és szakszerűen kivitelezniük. 

wagner-gaspar-bmi-bramac-joteto-blog


A tulajdonos szerint a felújítási munkálatok után elvétve kellett csak a klímát bekapcsolniuk a nyári időszakban, amivel jelentősen javult otthonuk energiahatékonysága. Ráadásul nem várt pozitív következmény volt, hogy a ház zajszigetelése is sokat javult. A Rendszermester szerint a szarufák közötti szálas szigetelés és a fölé elhelyezett táblás szigetelés kevert használata különösen jól nyeli el az utcáról beszűrődő hangokat. Rendszermesterünk olyan házakhoz ajánlja a PIR szigetelést, ahol már eleve beépített, vagy beépítésre kerül a tetőtér, és szeretnék fejleszteni az épület energiahatékonyságát. 

uj-weboldal


Ezt a bejegyzést 2023. december 15-én tettük közzé.