Teremts tökéletes karácsonyi hangulatot!

Elérkezett az év legfényesebb és legmeghittebb ünnepe. Ilyenkor a karácsony szellemisége átjárja a világot. Csillogó, színes dekorációk, ünnepélyes dallamok és meghittség jellemzik az adventi időszakot. A bőség zavarában felmerülhet a kérdés, hogyan alakíthatod ki a saját kis „szentélyed” otthon. Egy percig se aggódj, összeírtuk a hozzávalókat! Olvass tovább, és merülj el velünk a varázslatban!

  

A pandémia csillapodását követően, két év elszigeteltség után talán idén karácsonykor fellélegezhetünk, és felszabadultabban ünnepelhetünk együtt szeretteinkkel.  

Ami a dekorációt illeti, néhány ízlésesen megválasztott ünnepi dísz nagyon hangulatos lehet, de bizonyos szempontokat érdemes figyelembe venni. A tetőablakokon beáramló téli napfény világítóerejét kiegészíthetjük égősorokkal. Ezeknek ma már számos formája, színe, mérete van, így megtalálhatjuk az otthonunkhoz leginkább illő verziót. Például a led égők energiahatékonyabbak, mivel átlagosan kevesebb energiát fogyasztanak. A fényfüzérekkel a „kevesebb több” elvét vallók is dekorálhatnak, hiszen ezek önmagukban is feldobják a teret, különleges, mesés hangulatot varázsolnak. Olyan helyre célszerű felszerelni ezeket, ahol nincs szükség sok fényre, mivel az apró pöttyök csak díszvilágításra alkalmasak. Remekül néznek ki az ablakok körül, felejthetetlenné téve a - reméljük - havas tájat. Természetesen ne feledkezzünk meg arról, hogy a kültéri részeket is kivilágíthatjuk, de ehhez speciális, kint (is) használható fényfüzért válasszunk!  

A hangulatvilágítás másik módja a gyertyák használata. Ezek ma már sokféle verzióban készülnek, így összeválogathatod kedvenc aromáidat, melyekkel tovább fokozhatod az ünnepi atmoszférát. A fűszeres illatok és a pislákoló fény bensőséges, meghitt hangulatot teremt, és segít, hogy mentálisan is megérkezz, lelassulj és átszellemülj.  Tudtad, hogy az aromák segítenek emlékeket felidézni? Ezért is fokozzák az ünnepi hangulatot azok az ízek és illatok, amiket tipikusan ekkor használunk - például almás, fahéjás, mézeskalácsos. 

Mivel télen, különösen az ünnepek alatt jellemzően több időt töltünk otthon, érdemes a légkör mellett a kényelem megteremtésére összpontosítani.  Mit jelent számodra a kényelem? Számunkra ez olyan, mint a Maslow-féle szükséglet hierarchia. A legfontosabb a tisztaság, a fény, a friss levegő és a természettel való kapcsolat – ezek a kényelem megteremtésének alapvető pillérei. Utána jöhetnek a fényfüzérek, az almás, fahéjas illatok, kedvenc ételeink és társasjátékaink.  

Az ünnepi atmoszférához persze a konyhából kiáramló illatok is hozzájárulnak. Például, ha mézeskalácsot sütünk, vagy teát főzünk, az egész otthonunkat fantasztikus aromákkal áraszthatjuk el. 

Most pedig beszéljünk az idei szezon talán legfontosabb tárgyáról, a karácsonyfáról. Mi a bolygót tartjuk szem előtt, ezért azt tanácsoljuk, hogy válassz fenntartható megoldást, például egy cserepes fát, amit az ünnepek után elültethetsz. Ha a tetőtérbe kerül a fa, célszerű biztonságos helyre, széltől, párától, gyerekektől védett helyen elhelyezni – lehetőség szerint ne a tetőablak alá, elé költöztessük. 

Törekedj az összhangra a díszek kiválasztásakor is! Vedd figyelembe, hogy mi illik az otthonodhoz. Tavaly például rendkívül népszerű voltak a hóval borított gömbök. Ezek szinte minden enteriőrhöz passzolnak. 

dekoracio-ID10071313_130280-01-XXL

A dekoráció és az ünnepi készülődés része az adventi kalendárium is. A visszaszámlálás szintén segít a karácsonyi ráhangolódásra. Készíthetsz saját verziót vagy választhatsz boltit, lehet benne édesség vagy kisebb ajándék is. 

Az egészen “elvetemült” karácsonyimádók már halloween után leporolják a karácsonyi lejátszási listát. Ezek a melódiák bearanyozzák a napot, könnyen ünnepi hangulatba hoznak!   

Összességében, bármilyen dekoráció mellett döntesz, a lényeg a szeretteinkkel való időtöltés, az apró figyelmességek, a közös anekdotázások.   

 

Nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk! 

boldog-karacsonyt-ID10036275_116578-02-XXL

 


Ezt a bejegyzést 2022. december 24-én tettük közzé.