Tetőablakcsere mennyiért?

Meglévő vagy akár újonnan vásárolt házadban időszerű lehet a régi tetőablakok lecserélése. A tetőablakcserével szakembert kell megbíznod, de mégis mennyibe kerül? Hogyan számolj? Erre adunk választ posztunkban.

A tetőtéri ablak beépítése vagy régi tetőablakaid cseréje szakértelmet igénylő munka. Nem csak az ablak beépítésének menetével kell tisztában lennie a szakembernek, hanem a tetőt, annak szerkezeti elemeit és a hozzájuk való tökéletes illeszkedést is ismernie kell. Csak így garantálható, hogy a szükséges vízzárás, hőszigetelés és párazárás az ablak környezetében biztosítva legyen. Erre a feladatra ácsok és tetőfedők vállalkoznak.

 

Mennyibe kerül?

A beépítők leggyakrabban előzetes helyszíni felmérést követően tudnak árajánlatot adni a tetőablakcserére. Nincsenek fix árak és nincsenek átlagárak sem, 25.000 Ft és 150.000 Ft közötti sávban a legjellemzőbbek ezek a munkadíjak ablakonként, de ne lepődj meg, ha ennél magasabb költség szerepel majd az ajánlatban.

 

Mitől függ, hogy mennyit fizetsz az ablakcseréért?

Első ránézésre nehezen érthető, mitől lehetnek ilyen nagy különbségek a költségekben. Segítségképpen összegyűjtöttük Neked a legfontosabb befolyásoló tényezőket:

  • Egy régi tetőablak cseréje több pénzbe kerül, mint egy új tetőtéri ablak beépítése. Ilyenkor az új ablak beépítése előtt még a régit is ki kell bontani, ráadásul, ha nem egy komplett felújítás során történik mindez, a szakembernek még a meglévő belső burkolatok megvédése is fontos feladata.
  • Meg kell fizetned az utazási költségét, városokban a parkolás díját, a gépekkel, eszközökkel, szerelési anyagokkal való ellátottságát és a hozzáértését.
  • A szakembertől elvárod majd a hulladék elszállítását. Ennek leadása a hulladéklerakókban pénzbe kerül neki is.
  • Amikor tetőablakot cserélsz, kulcsrakész megoldást szeretnél. Vannak olyan beépítők, akik a belső burkolat kialakítását és cseréjét is vállalják (gipszkarton vagy lambéria). Ezekben az esetekben a szükséges anyagokat (pl. gipszkarton vagy lambéria, szegélyléc, esetleg szögek, csavarok, tömítőpaszta stb.) is be fogja szerezni, amit Neked ki kell fizetni a díjazásban.
  • A tetőfedő anyagok és azok rögzítési technikája sem egyforma. A cseréphez képest például a pala vagy a zsindely megbontása majd ismételt rögzítése sokkal időigényesebb és nehezebb (nem is vállalja mindenki).
  • Bármilyen régi a tetőd, a beépítőnek gondoskodnia kell arról, hogy a tetőablak kicserélése után is tökéletesen vízzáró legyen. Így a tetőfedő anyag pótlását is neki kell megoldania, ha nincs tartalék csereped elfekvőben.
  • Minél nagyobb méretű a tetőtéri ablak vagy minél több ablakból áll a kombináció, annál magasabb a költség. Gondolj bele, milyen fizikai munkát jelenthet például egy 60 kg feletti súlyú ablakot emelgetni. Segéd(ek) segítsége nélkül nem is lehetséges, ezért ilyenkor több ember munkadíját fizeted meg.
  • Ha nehezen megközelíthető a tetőablak, mert nagy magasságban van vagy egy lépcsőház felett helyezkedik el, akkor a szakembernek még azt is meg kell oldania, hogy hogyan közelíti meg, hogyan építi ki azt a munkaállást, ahonnan biztonságosan dolgozhat. Gyakran a hosszú létra nem elég (és még ha elég is lenne, senki sem tudna rajta egy 60 kg súlyú ablakkal mozogni és dolgozni), állványt kell építeni, ami ismét többletköltség. Olykor daru bérlése is szükséges lehet.
  • Ha pedig a korábbi tetőablakod méretéhez képest akár kisebb, akár nagyobb tetőtéri ablakra esik most a választásod, akkor még a tetőszerkezet átalakítását is el kell végezni. Ennek anyag- és időigényét szintén fel fogják számolni.
  • Minél speciálisabb az új tetőtéri ablak (pl. térdfalablak, tetőerkély, tetőterasz vagy manzárdablak), annál nagyobb kiadással számolhatsz. Ugyanígy egy elektromos tetőtéri ablak beépítése többet kóstál, mint egy alapablaké. A specialitásokhoz nem ért mindenki, így elsősorban azt a szakit kell megtalálnod, aki egyáltalán meg tudja valósítani azt, amit szeretnél.

 

A beépítők ezeket a szempontokat mind mérlegelik, amikor árajánlatot tesznek Neked. Amikor legközelebb esetleg csak egyetlen számot látsz, idézd vissza, hogy mennyi mindentől függ a munkadíj, amelyet végül kifizetsz.

 

Az ablakcsere anyag- és munkadíjjal soknak tűnhet, de hosszú távra, 20-25 évre szól, így napi szinten csak kb. 14 Ft kiadást jelent. Cserébe az ingatlanod értékét, az energiamegtakarítást és elsősorban a komfortodat növelő beruházás.

(GZL MK06 1051 tetőtéri ablak + EDW MK06 0000 burkolókeret bruttó 96.200 Ft ajánlott fogyasztói árral, egyszerű ablakcserét feltételezve 35.000 Ft munkadíjjal és 25 évvel számolva.)


Fontos megemlíteni, hogy ha a beépítő a belső burkolat kialakítást nem vállalja, akkor külön szakembert kell keresned a belső burkolat képzésre (mely magában foglalja a szigetelést, párafékezést, lambériázást vagy gipszkartonozást). Továbbá hívnod kell egy festőt, aki glettel és kifest, ezt a beépítők nem vállalják.

 

Te is gondolkozol ablakcserén vagy tetőablak beépítésen? Milyen szempontokat veszel figyelembe a tervezéskor?

 


Ezt a bejegyzést 2020. június 29-én publikáltuk.