Váltsunk szót: váltsunk héjazatot!

A palatetők esetében fontos tisztában lenni az azbesztpala egészségre gyakorolt negatív hatásaival és a szakszerű eltávolítás részleteivel. Amennyiben megválunk a palafedéstől, a környezetünkre is jótékony hatást gyakorlunk. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan óvhatod ezzel környezetedet!

 

A pala elemek eltávolíttatása, tárolása szállításig 

Bármiféle bontás előtt érdemes általános állapotfelmérést végezni és egy tetőfedő vagy szükség esetén statikus véleményét is kikérni az ácsszerkezet állapotáról. 

  • A több évtizede felhelyezett palafedések mostanra elöregedtek, s az azbesztpala elporladó részei a levegőbe kerülve könnyen terjednek. 
  • Emellett a régi tetőfedés már nem állja ki sem az idő, sem az időjárás próbáját, főként, ha extrém időjárási körülményekről van szó. 

Bár a pala elszállíttatásának és a veszélyes hulladék lerakásának díja miatt ez egy költségesebb projektet jelent, a pala szakszerűtlen eltávolítása, tárolása és egyéni módon megoldott elszállíttatása komoly bírságokkal járhat. 

4_024_127_1-webes 

A pala lecserélését követően az anyag elszállítását rábízhatjuk a veszélyeshulladékok szállítását végző cégekre. A BMI Bramac Pala Csere Programjában speciális UN minősítésű gyűjtőzsákot kapunk, melyben akár 900 kg síkpalát vagy 600 kg bitumenes zsindelyt is elhelyezhetünk. Arra érdemes ügyelni, hogy a zsákok anyaga ne sérüljön, mert csak ebben az esetben vállalják az anyagok transzportálását. Néhány raklapot is be kell szereznünk, melyekre az UN zsákokat helyezzük. 

Hullámpala esetén a palaelemeket elegendő a raklapon egymásra helyezni és lefóliázni. Az elszállítás további feltétele, hogy szilárd burkolatú, jól megközelíthető területen helyezzük el a raklapokat. 

 

Energiatakarékosság 

A tetőn keresztül történő hőveszteség a hideg hónapokban magasra tornázza a fűtési költségeinket, ha nem megfelelő a meglévő hőszigetelés, vagy rosszul választjuk meg a kiegészítő hőszigetelés vastagságát, rétegrendjét. Modern hőszigetelőanyagokkal ezek a veszteségek akár 80%-kal is csökkenhetnek. 

 

Mi számít energiatakaros hőszigetelésnek? 

A megfelelő hőszigetelést többek között PIR hab hőszigetelő táblákkal, befújt pl. cellulóz szigetelőanyaggal vagy akár ásványgyapottal is biztosíthatjuk.  

A rendszer a szakszerűen kialakított átszellőztetéssel lesz teljes. Az ereszbeszellőzést biztosító rendszerelemek és megfelelő számú szellőzőcserép beépítésével a tetőtér nyári felmelegedése tovább csökkenthető, ráadásul a reflektív felületű tetőfedőanyagok fokozzák a tetőrendszerünk hatékonyságát. 

Ha pedig még nagyobb energiatakarékosságra törekszünk, érdemes megfontolnunk a hőtükrös alátétfóliát, mellyel a nyári melegben akár 3°C-os hőmérséklet-csökkenést is elérhetünk. 

 

palateto 


Ezt a bejegyzést 2022. január 15-én tettük közzé.