10+1 Praktikus tipp belsőépítésztől tetőtéri hálóhoz

A hálószoba a tetőtérbe sokszor kényszerűségből kerül fel, néha pedig az egész lakószint a tetőtér alatt bújik meg, tehát nincs is más lehetőségünk, mint ide tervezni a hálót. Nem kell azonban kényszerpályának éreznünk ezt, hiszen teljes értékű pihenő zónát alakíthatunk itt ki.

Tény, hogy a tetőtéri lakásokban a ferde falakhoz, az alacsony belmagassághoz és néha a rossz szigeteléshez kell igazodni, viszont cserébe rendkívül otthonos és különleges helyiségeket hozhatunk létre. A tetőtéri szobák berendezése sem olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk. Bár sokszor a falak egy része a kívánt magasság felét sem éri el, így a bútorozás nem könnyű, de természetesen nem lehetetlen.

Praktikus berendezés tetőtéri hálószobában


Ezeket érdemes fontolóra vennünk:

  1. Gondoljuk végig, hol fogunk feküdni, ülni, állni, melyik funkció hol fog elférni.
  2. Mindent alaposan mérjünk meg, és ellenőrizzük, hogy nyílnak-e majd az ajtók, szekrényajtók a bútoroktól, lámpatestektől.
  3. Fontos a megfelelő, tökéletesen fényzáró árnyékolás (lehet motoros vagy manuális is, függöny esetén pedig black-out anyag javasolt, ami nem engedi át a fényt egyáltalán), illetve a klímaberendezés kiépítése.
  4. Fehér és világos színekkel tágítsuk a teret. Maximális hatást, azaz világosságot akkor érhetünk el, ha ezt a padlón is érvényesítjük. Ne féljünk tőle, hogy unalmas lesz az összkép, mert természetes anyagokkal, finom kontrasztokkal, apróbb színfoltokkal harmonikus lesz a végeredmény.
  5. Mutassuk meg a tető szerkezeti elemeit, fagerendáit, ha tudjuk, vagy tegyünk a mennyezetre álgerendákat, ezáltal ténylegesen vagy vizuálisan növekedhet a tér. Az alacsony gerendákra tehetünk ágyat, a magasabban lévőkre galériát tervezhetünk nagyobb belmagasság esetén. A gerendák ráadásul arra is jók, hogy világítótesteket telepítsünk rájuk, így nem kell vésnünk a mennyezetet.
  6. Vékony gipszkarton- vagy üvegfallal válasszuk csak le a hálóról a fürdőt vagy gardróbot, de ha le sem választjuk a többi funkciót, akkor lesz majd igazán tágas a tér.
  7. Lehetőleg minden hosszúkás bútordarab és dekoráció hosszanti irányban álljon (ágy, komód, szekrény, szőnyeg stb.), így tűnik majd legrendezettebbnek a tér. Amennyiben a rövidebb falszakaszra kerül a szekrény, abban az esetben osszuk több kisebb részre azt, hogy így szélesítsük a teret, és ajtó nélkül vagy üvegajtóval lássuk el a szekrényeket, mert ezek fókuszpontokká is válhatnak, amennyiben rendet tudunk tartani bennük, rajtuk.
  8. Engedjünk be annyi természetes fényt, amennyit csak tudunk, mert a világosság is növeli a teret.
  9. Tervezzünk beépített bútorokat, szintén a tértágítás érdekében az egyébként nehezen hozzáférhető helyekre. Az alacsony falszakaszok elé helyezett beépített bútorok frontjánál már kényelmesebb a fejtér a tető emelkedése miatt. Amennyiben az ajtókra tükröt teszünk, abban az esetben a tér akár kétszeresére is tágulhat.
  10. Használjunk plexi vagy üvegbútorokat, lámpaburákat. A hideg, világos színek együttesét tompítsuk puha, meleg, szőrös textíliákkal. Ez modern és elegáns hatást is kölcsönöz az egyébként nyugodt térnek.

+1. A tetőtéri ablak alá tervezhetünk ülőfülkét, a tetőtéri térdfalak alá beépített ágyat. Ez utóbbi esetben sokkal könnyebb baldachint helyezni az ágy fölé.



Melyik ötlet tetszett a legjobban? Írd meg nekünk hozzászólásban!

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2020. június 24-én publikáltuk.