Hálószoba a tetőtérben - berendezési elvek

A tetőtér, mint olyan első látásra és hallásra hidegnek, ridegnek, sötétnek tűnhet, emiatt sokan nem is terveznek bele lakó funkciót, hanem csak tárolásra használják. Némi leleményességgel azonban barátságos, napfényes fészekké alakíthatóak tetőtéri helyiségeink. Ehhez adunk most praktikus tanácsokat Neked!

Amikor a tetőtéri hálószobára gondolunk, általában a romantikára asszociálunk. Egy privát térre, ahova el lehet bújni, ahova félre lehet vonulni pihenni. Kis alapterületű házaknál jó ötlet hálószobának használni a tetőteret, illetve amennyiben a család növekszik, szintén felfelé érdemes terjeszkedni.

Hogyan állj neki a tervezésnek?

A tetőtér annál tágasabb, minél kevesebb helyiségre bontjuk. Amennyiben kisebb alapterületű a tetőtér vagy nincsenek gyermekeink, a szülői privát szférának érdemes azt kialakítani. A hálószoba ilyen esetben lehet a fürdővel, gardróbbal, dolgozószobával is egy térben. Számtalan módon határolhatjuk el a különböző funkciójú tereket, például üvegfallal, üvegajtóval, de akár válaszfalak nélkül is jól átgondolt helyiséget teremthetünk.

Viszont ha a családban van gyerek - akár több is-, úgy ezt a szintet érdemes nekik berendezni, hiszen a gyerekek szeretnek kuckózni, számukra egyáltalán nem zavaró, ha szűkös a tér vagy ferdék a síkok egy helyiségben.

Különböző színre festett falakkal a teret tagolhatjuk


Tetőtéri hálószoba bútorozása

Tedd: A tetőtéri ablakok mellett a tágasság érzetéhez hozzájárul a beépített bútorok használata. A térdfalak például tökéletesek ahhoz, hogy tárolókat tervezzünk eléjük, illetve a padlótól plafonig érő bútor is növeli a teret optikailag. Vegyük figyelembe azonban, hogy a beépített bútorok helyei később nem változtathatóak, ezért a bútorozást előzőleg körültekintően kell megtervezzük, vagy terveztessük.
Ne tedd: A nagyméretű, hangsúlyos bútorok használata kerülendő, mert eluralják a teret.

Inkább kisebb, légiesebb darabokban gondolkozzunk. Az ágy is legyen filigrán, lehetőleg ágyneműtartós, és ha egy mód van rá, tegyük az ablakok alá, így esténként gyönyörködhetünk a csillagos égboltban. Megfelelő árnyékolással pedig nem ébredünk korábban, mint szeretnénk. A fekhely egyébként a térdfal elé is tolható, amennyiben az legalább 120 cm magas.

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a blogbejegyzést 2020. április 10-én publikáltuk.