2024 legmenőbb lakástrendjei

A 2024-es év lakberendezési trendjét úgy foglalhatnánk röviden össze, hogy karakteres, természetközeli és fenntartható. Bővebben pedig úgy jellemezhetnénk, hogy személyre szabott, játékos, nem hétköznapi; ahol fontos az újrahasznosítás, valamint a kézműves és helyi termékek használata. Ismerd meg, hogyan öltenek mindezek testet a bútorok, lámpák és lakástextilek terén és hogyan hangsúlyozhatod ezt az irányvonalat még egyéb eszközökkel!

 

A látványvilág tekintetében a csendes luxus, a meleg minimalizmus és a minőség nyer teret, míg a minőség szempontjából a maximalizmus a jellemző. Az okos megoldások és hagyományos módszerek egyszerre vannak jelen, és a tereket műalkotások, festmények, domborművek és attraktív szőnyegek díszítik. A lakásokban elterjednek az otthoni irodák, az üvegtégla falak, a nagy nyílászárók, a tetőablakok, a tükrök, és átjárja a tereket a sok természetes fény. Gyakoriak az egyedi, merész színpárosítások (2-3 drágakő szín) vagy monokróm terek, amelyekben a kontraszt adja a dinamikát. A határozott mintájú, textúrájú szövetek, kövek és fák remek felhasználási területei lesznek a falak, mennyezetek, padlók, kisbútorok és tárgyak.

A tökéletlen szépség receptje

A bútorok: jellemzi őket a multifunkcionalitás, a modularitás és a lágy vonalvezetés. A bútorok idén gömbölydedebbek, mint eddig, így jobban ellensúlyozzák az épített terek merev, szögletes vonalait. Mintás vagy izgalmas felületű textíliákkal bevonva bútorainkat még hangulatosabb és otthonosabb lehet életterünk.

A lámpák: leginkább minimalista, letisztult formavilágúak, szoborszerűek, és az okos- és rejtett világítás egyaránt előtérbe kerül. A lámpák szempontjából a piacot továbbra is az energiahatékony és környezetbarát LED világítás uralja. Az egyre inkább terjedő intelligens világítástechnika lehetővé teszi a távvezérlést, a fényerősség és a fény színének beállítását okostelefonok vagy hangsegédek segítségével.

A lakástextilek: természetes és érzéki anyagok, len, pamut, bársony és gyapjú alapanyagúak idén. A textilek között tavaly óta töretlen népszerűségnek örvend a buklé, bár most már inkább kiegészítők formájában kerülnek be az otthonokba. Fontos, hogy a textilek alapanyaga természetes legyen, mint például a kaktusz, a juta és a hínár, de a termelésből visszamaradt nyersanyagok is szerepet kapnak a textilgyártásban (úgymint a banán, az olíva, a datolyaszilva és a kender). Ráadásul a poliészterhez biológiailag lebomló szálak hozzáadásával az anyagok a természetben megtalálható összetevőkké válhatnak vissza.

A színek: a földszínek, a pasztellek és a mélyebb árnyalatok vannak terjedőben.

A minták: jellemzően általában növényi és/vagy geometrikus (például csíkos) és az összkép szeszélyes és tobzódó.

A formák: az organikus (lágy vonalvezetés, ívelt formavilág) és minimalista (letisztult, geometrikus: szögletes, gömb, kör, boltívek) formák egyszerre jelennek meg.

A stílusok: leginkább a skandináv, a bohém, az eklektikus, a meleg minimalista és az MCM számítanak trendinek 2024-ben.

Az alapanyag: elengedhetetlen, hogy természetesek és fenntarthatóak legyenek, illetve fontos törekvés a biofil dizájn, azaz gazdag növényzettel tarkított terek tervezése.

A burkolatok: nagyméretűek, vagy épp ellenkezőleg, kicsik és rusztikusak, zellige jellegűek, egyedi gyártásúak, ahol a minimál és esetleg az elütő fuga kívánatos.

A fémszínek: most keverve trendik, azaz egyszerre van jelen az arany, a bronz, a fekete, a nikkel, a króm, az acél és az alumínium.

 

Ahogy láthatod, a 2024-es év hozott újításokat, de néhány elemet magával hozott tavalyról vagy korábbról is. Inkább a kisebb, könnyen módosítható kiegészítőkkel próbáld meg az aktuális trendeket az otthonodba csempészni, de az nagyobb dolgok, mint a burkolatok, falak színe stb. választásánál inkább az időtállóságra törekedj!

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:     

www.hnadesign.hu 

 


Ezt a bejegyzést 2024. április 12-én tettük közzé.