Őszies illatok a lakásba

Rövidülnek a nappalok, hűvösödik a levegő, színesedik, majd fakul ki a természet. Előkerülnek a benti hangulatfények, lampionok és pokrócok. Érzékeink kényeztetésére a népszerű lakásillatok mellet sem érdemes elmenni. Mutatjuk, mik illenek az őszhöz és milyen megoldások közül választhatsz, miközben keresed otthonod őszi illatát. 

Milyen illatok illenek az őszhöz?  

Ősszel olyan illatokat keresünk, amik testesebbek, édeskésebbek, aromájuk átjárja a lakást, meghozzák a bekuckózós kedvet, melegséggel töltik el testünket, energizálnak. Még nem annyira tömények, mint a klasszikus karácsonyi vagy téli illatok, de a fás, gyümölcsös nyári variációk sem játszanak már együtt lelkünk dallamaival.   

Fűszeres illatok 

A vanília, fahéj, kardamom bármivel kombinálva, vagy csak úgy önmagukban is illenek az őszi estékhez. Felidézik bennünk a meleg, puha süteményeket, vagy egy finom, forró tea vagy csoki ízét. 

A természet őszi ajándékai 

A sütőtök, szilva és alma nemcsak az italok és desszertek ízesítésében, de lakásillatosításban is főszerepbe kerülnek ezekben a hónapokban. Klasszikus illatpárok ilyenkor a sütőtök-vanília, illetve a fahéj az almával vagy szilvával. 

Gyógyító aromák 

Ősszel gyakoriak a legúti megbetegedések. A citromfű, levendula, eukaliptusz aromaterápiás használata gyorsíthatja a gyógyulást, enyhítheti a tüneteket. A citrom baktériumölő, légsterilizáló hatású. Ezeket párologtatva érdemes használni.  

Mivel illatosítsunk? 

A lakásparfümök, lakásillatosítók kínálata hatalmas. Érdemes kipróbálni, hogy otthonodban melyik típus válik be leginkább. A helyiség adottságai miatt valószínű, hogy nem egységes, hanem többféle megoldás lesz a befutó otthonodban.  

Illóolaj párologtató 

Gyertyás illóolaj párologtató vagy elektromos diffúzor kulcsszóval érdemes ezen a területen keresgélni. A diffúzorok kifejezetten hasznosak hálószobákban, ahol a fűtési szezonban száraz a levegő. Az illóolajat így pára kíséretében adagoljuk a szoba levegőjéhez, ezzel megelőzve a száraz levegő okozta éjszakai torokkaparást.  

Pálcikás illatosítók 

A lakásillatosítás legelegánsabb módja most az illatpálcás verzió. Stílusos megjelenésük és diszkrétebb illatuk miatt sem érdemes eldugni! Lehet akár a lakás éke is. Illatát leginkább a közvetlen közelségében érezni, így tedd a bejárati ajtóhoz, hogy hazaérve átjárjon a melegség és egyből otthonillat fogadjon! Rakhatod még ágy mellé vagy a mellékhelyiségekbe. Ha viszont négylábúval is osztozol otthonodon, akkor figyelj, nehogy leverje! Kifoghatsz olyan illatot is, aminek erőteljesebb az aromája. Ilyenkor a bambuszpálcák csökkentésével az illat intenzitását visszaveheted.  

Szójagyertya 

Több kutatás és vizsgálat is kimutatta, hogy a klasszikus gyertyák káros anyagokat bocsátanak a levegőbe, amik gyertyagyújtáskor belélegezve nem a legegészségesebbek. A szójagyertyák ezzel szemben ártalmatlanok és teljesen összetéveszthetők a hagyományos gyertyákkal. Ha az őszi hangulatot benned is a gyertyaláng ébreszti fel leginkább, akkor a szójagyertyákat imádni fogod! 

Füstölő 

Már messziről ki lehet szagolni, ha a lakás illatát füstölőnek köszönhetjük. Vannak, akik imádják, vannak, akik fulladoznak a töménységétől. Egy biztos, a füstölők karakterét és aromáját egyik másik illatosító eszköz sem tudja utánozni. Türelmetlenebb, nem előre gondolkodó lakásillatosítóknak ajánljuk.  

Elektromos illatosító 

A konnektorba dugható illatosítók egyenletesen biztosítják a lakás kellemes aromáját. Az eszközök egy részén beállíthatjuk az illat intenzitását, ezzel nemcsak a töménységet, de a tartósságát is szabályozhatjuk. Minél nagyobb a tér, annál magasabb fokozatra érdemes állítani. A biztonság kedvéért érdemes kihúzni, amikor üres a lakás.  

Illatspray 

Manuális és automatikus verzióban kaphatók. Előbbivel akkor illatosítunk és ott, ahol mi akarunk. Akár párnákra, textíliákra is fújhatjuk illatfrissítés céljából. Utóbbi meghatározott időközönként automatizáltan juttatja az illatot a levegőbe.  

Neked melyik a kedvenc őszi illatod és milyen formában szoktad használni? Írd meg kommentben! 

 


Ezt a bejegyzést 2023. október 14-én tettük közzé.