3+ 1 Tipp a tetőablak karbantartásához – 1. rész

Ha már vannak tetőablakaid, felmerülhet benned a kérdés, hogy hogyan őrizzük meg vagy maxolhatjuk ki azok élettartamát? Ehhez hozzáadódik, hogy hogyan tisztítsuk, milyen tisztítószert használhatunk az üvegre, mi mehet a keretre. És persze az is kérdés, hogy hogyan óvjuk, kell-e kezelni például a fa keretet. Ezeket és hasonló kérdéseket járunk most körben, tarts velünk!

 

Tetőablak üvegének tisztítása 

A VELUX tetőtéri ablakok üvegfelületére ugyanazok a tisztítószerek használhatók, mint amit más üvegfelületre is fújni szoktál. kerülni kell a szemcsés tisztítószereket, és érdemes megválnunk ékszereinktől is az ablakpucolás idejére. Szinten érdemes kerülni a szilikontartalmú tisztítószereket és a kémiai vegyületeket! 

 

Fa tetőablakkeret karbantartása 

Ha fakeretes VELUX tetőablakod van, akkor bizonyára tudod, hogy ez folyamatos karbantartást igényel. A gyártás során ezek a részek impregnáltak és felületkezeltek, így szappanos vízzel egyszerűen át lehet mosni. A gyártó javaslata szerint negyedévente érdemes a lakkozást felfrissíteni, ha fürdőszobában vagy konyhában van a tetőablak, egyéb helyiség esetén ritkábban is elegendő lehet. Ha nagy páratartalmú helyiségben vannak tetőablakok, érdemes lehet kétévente lekezelni a fafelületeket. Ennek részleteiről itt olvashatsz bővebben! Arra azonban ügyelj, hogy a karbantartás során a lakk vagy a festék ne érjen a gumitömítéshez! 

 

tetoablak-tisztitasa-kivulrol-ID10053232_122699-01-L pollenszuro-ID10088898_137725-01-XXL
Tetőablak üvegének tisztítása kívülről Beépített pollenszűrő filter tisztítása

 

Műanyag ablakkeret karbantartása 

Műanyag felületű tetőablakaid vannak? Jó hírünk van! Ez bizony hálás tetőablaktípus, nem igényel karbantartást. Közönséges tisztítószerrel át tudod törölgetni. 

 

Beépített pollenszűrő filter tisztítása 

A mai VELUX tetőablakok már beépített szellőzőnyílással rendelkeznek. Az ezekben lévő pollenszűrő kivehető, kimosható. Ha a filter már porózus, elöregedett, érdemes újra cserélni. 

 

Írd meg kommentben, hogy fa vagy műanyag tetőablakod van-e! 

 


Ezt a bejegyzést 2021. október 30-án tettük közzé.