Még több tipp a tetőablakok karbantartásához – 2. rész

Készülve a csapadékos, esetleg hóeséses időjárásra, még érdemes lehet a rendszeres karbantartási feladatok mellett a tetőablakokat is átnézni és ellátni a szükséges teendőket. Az előző részben már 3+1 általánosabb tippet megosztottunk, de még van pár praktikus tanácsunk! Velünk tartasz?

 

Hó és jég 

Bár egyre kisebb az esélye, hogy nagy havazás lesz télen, de azért jobb, ha tudod, mit tehetsz, ha hó vagy jég borítja a tetőablakot. A tetőablakon felgyűlt hó fog leghamarabb olvadásnak indulni, amikor a hőmérséklet emelkedik, mert valamennyi hő a szobából is távozik. Ahogy lefolyik a hólé az ablaküvegről, újra megfagyhat, főleg, ha egy jobb hőszigetelő képességű felülethez ér. Így könnyen jegesedhet a tetőablak és/vagy a körülötte lévő rész. Mivel se a tetőszerkezetet, se a tetőtéri ablakot sem ennek ellenállására tervezték, érdemes megelőzni ennek kialakulási lehetőségét. Ehhez biztosítani kell, hogy a víz szabadon elfolyhasson. 

hoolvadas-tetoablakon-ID10070849_127454-02-XXL

  

Vasalatok karbantartása 

A VELUX tetőablakok vasalatait, a forgópántot és a külső csavarokat célszerű évi egy alkalommal VELUX kenőzsírral vagy a kereskedelmi fogalomban kapható kenőzsírral kezelni. 

 

A burkolókeret 

Szintén az évenként elvégzendő karbantartási munkák körébe tartozik a burkolókeret tisztítása. Ilyenkor a leveleket, port, homokot és egyéb törmelékeket el kell távolítani a burkolókeretből. Ez is hozzátehet ahhoz, hogy az esővíz szabadon le tudjon folyni. Ehhez használhatsz egy kefét vagy kézi seprűt. 

 

Gumitömítés 

A VELUX tetőablakok gumitömítéseinek élettartama átlagosan 10-11 év. Ez meghosszabbítható évenkénti szilikonos áttörölgetéssel. Arra azonban ügyelni kell, hogy a szilikonnal az üveghez és a fa alkatrészekhez ne érjünk hozzá! Azért érdemes a gumitömítésre is figyelmet fordítani, mert ha elveszíti a rugalmasságát, már nem tölti be a szerepét, azaz nem biztosítja a megfelelő légzárást. Ha mégis ez előfordulna, érdemes a gumitömítés cseréjét fontolóra venni! 

 

Az elektromos tetőtéri ablak is igényel karbantartást? 

Természetesen! A fentiek igazak az elektromos tetőablakra is. Itt kiegészülnek annyival a teendők, hogy felnyíló tetőtéri ablaknál kb. tízévente érdemes a gázrugókat cserélni. Szintén a beszerelést követő 10 éven belül javasolt a motorok kicserélése is. 

 

Bővebben a karbantartásról itt olvashatsz. 

 

Te ezek mindegyikére ügyelsz? Írd meg kommentben! 

 


Ezt a bejegyzést 2021. november 17-én tettük közzé.