5+1 káprázatos tetőtéri étkező

Már jártunk a tetőtéri fürdőben, hálóban, gyerekszobában, jártunk a nappaliban, a konyhában és a mosókonyhában is. Néztünk példát jól sikerült dolgozószobákra és lépcsőkre is. Nem foglalkoztunk viszont még az étkezővel, pedig nem elhanyagolható ez a tér sem. Lássuk, milyen ötletes megoldások születtek!

A nyitóképen látható étkező a tetőablak kombinációnak köszönhetően pompás fényárban úszik. A kör alakú étkezőasztal enyhíti a sok szögletes formát. Ráadásul a családtagokat is közelebb hozza egymáshoz, ideális felette beszélgetni, társasozni. Az étkezőasztal mellett egy zárt tálalószekrény is helyet kapott, ami praktikus és kényelmes. Egy karnyújtásnyira elérhető a teríték, így gyorsan az asztalra varázsolható. 

dekor-lampa-ID10120734_530992-01_5.3._dining 

Ennél az étkezőnél a világos fal és tetőablak árnyékoló mellett a fa és egyéb barna színek uralkodnak. Ha a te étkeződben is vannak tetőablakok, nyugodtan választhatsz rá ehhez hasonlóan világos árnyékolót – csak a háló helyiségbe javaslunk sötétet vagy ha épp sötét kiegészítőt szeretnél. Ugyanakkor az ablakok tájolásától függően érdemes lehet a nagy nyári hőség ellen redőnnyel is védekezni. Megfigyelhető a letisztultság, de mégis tartalmaz bohém jegyeket is. Te is játszhatsz a különböző formák harmóniájával, mint ahogyan ebben az étkezőben is tették a lelógó csillárokkal. 

 

konyha-etkezo-egyben-ID10015632_2596-01-LOI-XL 

Persze annak is megvan az előnye, ha az étkező a konyha részét képezi. Nemcsak a terítés, de a szervírozás is egyszerű, nem kell a tálalás során egyensúlyozva vagy zsonglőrködve botorkálni. Az ilyen típusú elrendezés megkönnyíti a vendéglátást is, hiszen így a házigazda sem lesz kirekesztve a beszélgetésből, amíg a konyhában tevékenykedik. Ilyen esetben még inkább fontos, hogy tetőablak is legyen a helyiségben, így jól szellőztethetővé válik. Arról nem is beszélve, hogy sokkal jobb természetes fényben elfogyasztani a reggelit és az ebédet, mint mesterséges megvilágítás alatt. 

 

rusztikus-etkezo-ID10131356_XXL 

Láttuk már előnyeit annak, ha egy légtérben található a konyha, étkező és a nappali. Azonban vannak helyzetek, amikor praktikus a tereket elválasztani. De erre létezik már leheletkönnyű megoldás is. Például, ha üvegezett paraván falat készítesz, megmarad a tágas látvány és a természetes fényforrások hatása is megsokszorozódik. Ezen a fotón azonban nemcsak ez a látványos ötlet szúr szemet. Jól mutat a sörpadot idéző étkezőbútor is.  

 

skandinav-etkezo-ID10027491_102543-01-XXL 

A praktikusság elve mellett ma már az étkezőre is jellemző a „szoba hatás”. Itt is használhatsz dekorációs elemeket, képeket, kerámiákat, növényekkel is színesítheted a teret. Egy jól megválasztott bútorcsalád egységesítheti a lakás összképét. 

 

elegans-enterior-ID10027775_103294-01-XL 

Sok esetben az étkező gyakorlatilag térelválasztó funkciót is betölt, a konyha és a nappali közé ékelődik. Ez talán könnyebbséget okoz a lakberendezés terén, ugyanis nem kell külön stíluson, színeken, formákon gondolkodnod, hanem egy egységként tekinthetsz az egész térre. A nappaliba megálmodott tónusok visszaköszönhetnek az étkezőben és a konyhában is. 

 

Neked melyik a kedvenced? 

 


Ezt a bejegyzést 2022. május 3-án tettük közzé.