A tetőtéri ablakok mennyiségének és helyének tervezési szempontjai

Egy korábbi blogposztunkban (Napfény a tetőtérben) már foglalkoztunk a megfelelő bevilágítással, a bevilágító felületének nagyságával, és a „világítási tényezővel”. Ez jó alapot adhat a szükséges fény mennyiségének meghatározásához, azonban más szempontokat is érdemes figyelembe vennünk, ha a tetőtéri ablakok mennyiségét és elhelyezkedését szeretnénk megtervezni 

Az életre, de a tetőtéri ablakok elhelyezésére is méltán mondhatjuk, hogy akkor érezzük optimálisnak, ha minden a helyére kerül. Tetőablakok esetén a megfelelő hely beazonosításához pedig az ingatlan, az épület alapvető tulajdonságait kell alaposabban megvizsgálnunk.  

 

Miket vegyünk figyelembe?  

A tetősík tájolása 

 Egy déli tájolással az ablakot intenzívebben éri a közvetlen fény, így több napfény (és ingyenes napenergia) érkezik az otthonokba a téli hónapokban. Nyáron a fényt és a meleget külső és belső árnyékolókkal, redőnyökkel tudod szabályozni. Egy északi tájolású tetőtéri ablakon kevesebb közvetlen napfény érkezik a tetőtérbe, inkább szórt fénnyel tölti meg a helyiséget. 

A tető paraméterei 

Ezt követi a tető felépítése, formája, mérete és hajlásszöge. Ezek az információk segítenek meghatározni a tetőtéri ablakok tetősíkon való elhelyezésének lehetőségeit. Szempont lehet még a belső terek elrendezése és az esetleges térelválasztó elemek, illetve a helyiségtípusok és a mindennapi praktikum. 

A mai, modern lehetőségek, mint a VELUX kombi megoldások, ezeket a tetőtéri adottságokat figyelembe veszik. A VELUX kombi megoldások jelentős mértékben képesek átalakítani a helyiségeket, mivel sokkal több természetes napfényt és friss levegőt biztosítanak, mint egyetlen tetőtéri ablak. Egy-egy falsík esetén nyugodtan gondolkodhatunk az ablakok egymás mellé, alá- vagy fölé-építésében is annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk. Ízelítőül hoztunk neked néhány konkrét példát, nézd meg őket! 

 

VELUX kombi megoldások

VELUX Duo 

tetoablak-terdfal-ablak-kombinacio-115971-02-resized 

VELUX Duo megoldással két ablak épül egymás alá rendezve, így egy napfénysávot hozhat létre, mely a szobába mélyebben, a tetőtől nagyobb távolságra is eljuttatja a fényt. Ez az összeépítés kivitelezhető két tetőtéri ablakkal, vagy tetőtéri ablakot fix tetősíkablakkal vagy térdfalablakkal kombinálva. Természetesen ezen összeépítések oldalirányba is növelhetők további ablak-párokkal, így hasznosítva a teljes rendelkezésre álló helyet. 

 

VELUX Tripla 

velux-tripla-531020-01-1.2.-living-resized 

Ha szinte mozivászonként használnád a tetőt, ahol a tetőablakok a környezetet, kilátást engedik szélessávon láttatni, a VELUX Tripla szól neked. A nagyobb tetősíkfelületen három tetőtéri ablak kerül egymás mellé egy sorbanA tetőtéri ablakok kombinációban beépítve is szabadon nyithatók és zárhatók, biztosítva a fény mellett a friss levegőt is.  

 

VELUX Kvartett 

velux-kvartett-135281-01-resized

A VELUX Kvartett megoldás kisebb felületet igényel, viszont kellő magasságot, mert ez négy tetőtéri ablak megkapó kombinációja, mely a nyitottság mellett a tágas tér érzetét nyújtja a szobában. A 2x2-es kombinációban a tetőtéri ablakok belesimulnak a tetőbe és jelentősen növelik a természetes fény mennyiségét és a kilátást. 

 

Nézd meg a VELUX kombi megoldások videót!

 

 

Melyik megoldás a kedvenced?

 


Ezt a bejegyzést 2021. március 2-án tettük közzé.