Így lehet energiahatékonyabb a fűtés, amivel még spórolhatsz is

Rövidülnek a nappalok, hűvösebbek az éjszakák, a lakás hőmérséklete is egyre lejjebb kúszik. Mit tehetünk, hogy ne a fűtésszámla gondolata, hanem az energiahatékonyan befűtött otthonunk kellemes melege izzasszon meg minket? Összegyűjtöttük ehhez kapcsolódó tanácsainkat.  

Nem mindegy milyen tető van a fejünk felett 

Azt gondoltad volna, hogy fűtési időszakban a hő több mint 20%-a a tetőn át távozik? Egyszerű a folyamat: a felfűtött meleg levegő felfelé száll, aminek elillanását a stabil, jó tetőszigetelés akadályozhatja meg. Ahelyett, hogy szó szerint az utcát fűtenénk, tereljük vissza a meleget otthonunkba a megfelelő tetőszigeteléssel! Hogy pontosabban milyen szigetelőanyagot és megoldást válasszunk, azt érdemes szakemberre bízni, ugyanis nem mindegy, hogy a tetőtér egyben lakótérként is vagy csak padlásként funkcionál. 

Az sem mindegy, hogy milyenek az ablakok, tetőablakok? 

Télen kiengedi, nyáron beengedi a meleget. Vajon mi lehet ez? A rosszul szigetelő ablakok sajnos ellentétes hőhatást segítenek elő, mint amit várnánk tőlük az adott évszakban. Egy új tetőablak hőszigetelő képessége akár 50%-kal is mérsékelheti a hőveszteséget, ami pénztárcánknak 8-10%-os spórolást jelent a fűtési költségekből.  

Milyen fűtést válasszunk? 

Erre szinte lehetetlen látatlanban személyre szabott választ adni. Ez soktényezős, és a legtöbb fűtési eszköznek megvan az előnye és hátránya. Bizonyos fűtési rendszerek viszont otthonunktól távolról is vezérelhetők, így anélkül akadályozhatjuk meg a lakás lehűlését, hogy egész nap be lenne kapcsolva a fűtés. Amellett, hogy ezzel szinten tarthatjuk a hőmérsékletet, kellemesen meleg otthonba érhetünk haza. A padlófűtés is megfontolandó, tekintve, hogy energiatakarékos fűtési mód, és kombinálható más fűtésre használt rendszerekkel is 

A hatékony szellőztetés… 

ott kezdődik, hogy a tévhittel ellentétben nem sokáig, de bukón szellőztetünk, hanem többször, keveset, teljesen kitárt ablakkal. Így még azelőtt kicserélődik a levegő, hogy a falak, bútorok áthűlnének, így nem távozik sok meleg az utcára, és kevesebb idő és energia visszafűteni a lakást. A szellőztetést egyébként nem szabad elsumákolni, különösen új, jól szigetelő ablakok esetén, ugyanis, ha megjelenik a penész, az sokáig visszatérő probléma maradhat. Ezzel kapcsolatban itt írtunk részletesebben.  

 

Nálad ezek közül hány valósul meg? Írd meg kommentben!

 


Ezt a bejegyzést 2020. november 10-én publikáltuk.  

Forrás: Forrás: VELUX Magyarország Kft.